Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMJENE NA TRŽIŠTU

Novi udarac na novčanike građana: Plin bi trebao znatno poskupjeti, ali ima i dobrih vijesti

Zbog nove energetske strategije Europske komisije u Hrvatskoj bi plin trebao poskupjeti za oko 25 posto. To će se dogoditi najkasnije do 2026. godine jer bi se do tada trebao uvesti namet na stakleničke plinove. S druge strane, nafta bi mogla pojeftiniti.

S poskupljenjem plina suočit će se sve europske zemlje, a veći udarac osjetit će one u kojima je plin jeftiniji. Cilj je energetske strategije smanjiti emisiju stakleničkih plinova i efekt staklenika za 55 posto do 2030. godine.

''Promjena čije je zapravo uklanjanje subvencije koju je prirodni plin već dugo imao i na tragu odluke Europske komisije da do 2050. prestane koristiti plin za grijanje obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Nas čekaju velike promjene, uostalom i klima koja se mijenja to diktira'', rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Smanjenje cijene nafte

Naime, organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC Plus postigla je dogovor o povećanju proizvodnje, a cilj je smanjenje cijena nafte i smanjivanje pritiska na globalno gospodarstvo.

Zemlje kao što su Rusija i Saudijska Arabija od sljedećeg mjeseca povećat će svoje zalihe, nakon što se cijena barela sirove nafte u jednom trenutku popela gotovo na 74 dolara. OPEC i partneri prošle su godine smanjili proizvodnju jer je potražnja u pandemiji drastično pala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 18 novozaraženih, dvoje preminulih Ministar objavio koliko je cijepljenih među hospitaliziranima: ''Matematika je jasna...''

Pročitajte i ovo Policijska traka, ilustracija U bolnici je Masovna tučnjava na Bačvicama: Mladiću (18) slomili čeljust

''Ništa ne može tako dobro pokazati koliko je učinkovito ovo planiranje, ne samo u korist zemalja članica nego i ostalih proizvođača, ostalih potrošača i još više same industrije'', komentirao je princ Abdulaziz Bin Salman, saudijski ministar energetike.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
  


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene