Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOGOVOR SA SVJETSKOM BANKOM

JOŠ JEDAN UDAR NA GRAĐANE? Od 1. siječnja mogla bi porasti i cijena cestarine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na autocestama kojima upravlja HAC za 5 bi se posto povećala cestarina, uvele bi se sezonske cestarine, spojila tvrtka HAC ONC s HAC-om i uvela automatizirana naplata cestarine. Autocesta Rijeka-Zagreb ostala bi samostalna tvrtka.

U prvom tromjesečju iduće godine Hrvatska bi mogla potpisati ugovor sa Svjetskom bankom kojim bi Mnistarstvo prometa dobilo 1,8 milijardi eura za rješavanje problema u cestarskom sektoru.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Promet na Hrvatskim Autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Promet veći od lanjskog Objavljeni podaci: Tijekom sezone na autocestama 22 milijuna vozila, naplaćeno 1,22 milijarde kuna cestarine

Dogovor je već postignut u glavnim konturama: na autocestama kojima upravlja HAC za 5 bi se posto povećala cestarina, uvele bi se sezonske cestarine, spojila tvrtka HAC ONC s HAC-om i uvela automatizirana naplata cestarine. Autocesta Rijeka-Zagreb ostala bi samostalna tvrtka.

Svjetska banka predložila je da se ukinu popusti na ENC uređaje pa je Ministarstvo prometa, u strahu da se time s autocesta potpuno ne ukloni teretni promet, odlučilo da teret povećanja prihoda bude ravnomjerno raspoređen na sve korisnike, a popusti na ENC ostaju.

Cestarina bi tako od 1. siječnja bila povećana za pet posto za 1. i 2. kategoriju, ali samo na autocestama kojima upravlja HAC, jer su cijene po kilometru na autocestama pod upravom ARZ-a ionako veće pa će se ovim putem izjednačiti, a prihod HAC-a porast će za 80 milijuna kuna. Konkretno, cestarina od Zagreba do Splita iznosila bi 183 kuna umjesto sadašnjih 174, a do Lipovca bi sa 184 porasla na 193 kune, javlja Jutarnji list.

Sezonske cestarine vrijedile bi u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna na svim pravcima pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a, i bile bi 10 posto više nego u ostatku godine.

Iz HAC-a su na naš upit odgovorili kako o povećanju cijena cestarina još ništa ne znaju te da im je ovo prva vijest.

Definitivno se odustaje od uvođenja vinjeta pa će se postupno uvoditi automatizirana naplata kao prijelazno rješenje do naplate cestarine putem GPS-a. Cijeli ovaj paket još mora odobriti Europska komisija, nakon čega ga može potpisati i Vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene