Odluka o skupljoj struji udar je na hrvatsko gospodarstvo, poručuje Hrvatska udruga poslodavaca. Koje će industrije prve biti na udaru, znači li to i druga poskupljenja, ali i moguća otpuštanja – o tome je u Puli s predsjednicom Hrvatske udruge poslodavaca Gordanom Deranjom razgovarao Marko Balen.


Odluka o skupljoj struji udar je na hrvatsko gospodarstvo, poručuje Hrvatska udruga poslodavaca. A koje će industrije prve biti na udaru, znači li to i druga poskupljenja, ali i moguća otpuštanja – o tome je u Puli s predsjednicom Hrvatske udruge poslodavaca Gordanom Deranjom razgovarao Marko Balen.

Znači li ovo poskupljenje struje od 15% za gospodarstvo neminovno i poskupljenje svega, i čega zapravo?

Vezani članci Tramvaj, ilustracija U Holdingu se spremaju otkazi, a građanima - poskupljenja: "Nova garnitura, nova pravila" Euro, ilustracija Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Ne možemo to tako općenito reći. Iznenađeni smo ovako velikim poskupljenjem električne energije od 15 posto. Sačekajmo da vidimo te efekte, ali je sigurno da će doći do domino-efekta kod grana i djelatnosti gdje je učešće troška električne energije značajno u ukupnim troškovima proizvodnje.

Koje su to grane, koje bi industrije mogle biti najugroženije?

Sve industrije u svom procesu koriste, na ovaj ili onaj način, električnu energiju. Znači da će im to značajno povećati troškove, ali svakako je među najugroženijim kemijska industrija. Mogu navesti primjer jedne naše članice. To je mesar Croatia Plin gdje je učešće troška električne energije oko 60%. Imaju 230 zaposlenih radnika i na godišnjoj razini očekuju da će to biti trošak veći od pet i pol milijuna kuna. I hotelijeri ako produže turističku sezonu, znamo da svi oni koji koriste hlađenje, veliki trgovački centri… Mislim da će u puno grana zadirati to povećanje i da će imati određene posljedice na gospodarstvo.

Znači li da će taj trošak snositi građani?

Neminovno, doći će do određenih promjena. Svaki razuman gospodarstvenik, kad ima tako neko iznenadno povećanje, odluči se za kompenzacijske mjere kako bi to amortizirao. Vjerojatno će doći do povećanja cijena najma u tim centrima. U primjeru firme koju sam navela doći će do povećanja cijene plina i onda imamo domino-efekt. Neće poskupiti samo struja, nego i plin i drugi inputi koji su ovisili o nekom proizvođaču kojem je taj trošak bio značajan.

Hoće li doći i do otpuštanja radnika zbog tih većih troškova?

Ne možemo to sad u ovom trenutku procijeniti niti se možemo upuštati u takve izjave. Smatram da takva mjera nije dobra, zbog toga što je nagli skok, veliki trošak, sigurno će utjecati na našu konkurentnost. Znamo gdje je Hrvatska po konkurentnosti i produktivnosti. Smatram i da to nije neki poticaj za investicije, povećanje plaća i sve što je nužno našem gospodarstvu da bude još uspješnije i prilagodljivije svjetskom tržištu gdje se danas nalazimo.

Što očekujete od Vlade?

Zadnje razgovore vodili smo 30. lipnja i tada je bilo govora o cijeni oko 7,5 kuna. HUP je predlagao kompenzacijske mjere upravo štiteći velike potrošače električne energije. Smatramo da neradom dosadašnjih Vlada to se moglo uvesti puno prije, postepeno, a ne naglo odjedanput udar od 15%. Mislimo i da je u mrežnom sustavu moglo biti ušteda. Moglo se poraditi i na uštedama i na kompenzacijskim mjerama, da se ne napravi tako velik udar na velike potrošače. Međutim, dijaloga, iako smo članovi GSV-a od 30. lipnja, nije bilo do ove nagle odluke od 10,5 kuna s kojom smo ostali zatečeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju