Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troškovi se utrostručili

Pobuna na osječkoj tržnici zbog podizanja zakupa klupa: "Mi smo se žalili i kumili i molili, ali tu nema nikakve pomoć"

Aktualno Galerija Pobuna na osječkoj tržnici - 1 Pobuna na osječkoj tržnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pobuna na osječkoj tržnici - 2 Pobuna na osječkoj tržnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pobuna na osječkoj tržnici - 5 Pobuna na osječkoj tržnici - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pobuna na osječkoj tržnici - 3 Pobuna na osječkoj tržnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pobuna na osječkoj tržnici - 4 Galerija 1/6 >>
Nimalo svečano nije bilo na glavnoj osječkoj tržnici, gdje su se mali proizvođači pobunili zbog novog načina zakupa klupa. Odbili su potpisati nove ugovore koji su, kako tvrde, nekima i do tisuću eura skuplji.

Osječki proizvođači do jučer su plaćali godišnji zakup klupe i deset kuna pristojbe za svaki dan prodaje na tržnici.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Grah skuplji od mesa - 3 Inflatorni šok Nekad težačka namirnica danas je skuplja od mesa! Na tržnicama vlada potpuni kaos, sve prate i tajni kupci

"Sada po novome hoće da platimo godišnji i došli ili ne došli da platimo 250 kuna mjesečno", rekla je Marica Završki, proizvođačica bobičastog voća. "Nema više deset kuna po klupi kada dođem, nego ja moram platiti cijeli mjesec unaprijed", dodala je Mara Lovrić Čulo.

Plaćanje mjesečnog paušala malim bi proizvođačima utrostručilo troškove. "Meni je skuplje konkretno otprilike 600 eura godišnje", poručio je Darko Filipović, proizvođač povrća.

Jer vlasnici plastenika, vrtova i voćnjaka na tržnici nisu svaki dan. "Ja dolazim dva puta tjedno", rekla je Silva Erceg, proizvođačica povća.

Umjesto 80 kuna mjesečno, trebali bi plaćati 250 i to i u onim mjesecima kada nema ni proizvoda ni prodaje, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Marina Bešić Đukarić.

"Mene nema tri do četiri mjeseca u toku cijele godine, jer ne možete ni proizvoditi, biti proizvođač i biti svaki dan na tržnici", napomenula je Erceg.

Novu naplatu OPG-ovci smatraju udarom na domaću proizvodnju. "To jedino pogoduje nakupcima i prekupcima", pojasnila je Završki. Ogorčeni proizvođači ugovore su odbili potpisati.

"Mi smo se žalili i kumili i molili, ali tu nema nikakve pomoći", izjavio je Filipović. "Znači mi ne dobijemo ni od države ništa, ni ovo, nego sve svojim rukama zaradimo", dodala je Lovrić Čulo.

Pojašnjenje od uprave Tržnice tražio je Dnevnik Nove TV, a odgovorio im je gradonačelnik koji tvrdi da novi način naplate nije odobrio.

"Da bi novi pravilnik mogao stupiti na snagu gradonačelnik treba dati suglasnost. Ja tu suglasnost nisam dao, niti namjeravam dati suglasnost na ovakav pravilnik", napomenuo je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Proizvođačima poručuje da će zakup plaćati kao i do sada. Ispitat će, kaže, i odgovornost Tržnice.

"Svakako će zamjenik tijekom dana obavit razgovor s direktoricom tržnice da objasni gdje je došlo do šuma u komunikaciji", zaključio je Radić.

Rok za produženje godišnjih ugovora istječe sutra.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene