Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Galeriji Klovićevi dvori

Poseban dio Picassove izložbe u Zagrebu posvećen Dori Maar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori 14. će veljače biti otvorena izložba djela Pabla Picassa.

Posebnost zagrebačke izložbe Pabla Picassa, s remek-djelima iz pariškog Muzeja Picasso koja već tri godine putuju diljem svijeta, bit će dio posvećen njegovoj velikoj muzi i ljubavi, Hrvatici Dori Maar, najavljeno je danas iz Galerije Klovićevi dvori gdje se izložba otvara 14. veljače.

Ratne godine koje je proveo u vezi s tom fotografkinjom, umjetnicom i ženom srodnih političkih opredjeljenja, ljepoticom u koju se zaljubio posredstvom Man Rayove fotografije, snažno će utjecati na Picassov život i ostaviti čitljiv trag u njegovoj umjetnosti, te ga u našim očima nekom tajnom vezom vezati za Zagreb, ističe se u najavi Galerije.

Najavljena kao dosad najveća i najznačajnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu Europe, izložba donosi 56 slika i skulptura te četrdesetak fotografija koje će nam "razotkriti životnu priču najvećeg umjetnika dvadesetog stoljeća".

Izložit će se više od stotinu radova i dokumenata, od ranih radova do posljednjih godina, a slike, skulpture i fotografije nanizane su u kronološkom slijedu. Izložba započinje slikom "Čovjek s kapom" (1895.) tada četrnaestogodišnjeg Pabla Picassa kojom ispituje slikarsko nasljeđe velikih španjolskih slikarskih očeva, a završava autoportretom "Nedjelja" završenim neposredno pred smrt 1971. kojim je ponovno odao počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Slika nije dostupna Stručnjaci šokirani Picassova slika u Dubici izložena pored strujnih kablova

>> Picasso stiže u Zagreb!

Kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi predstavit će se bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma, plavi i ružičasti period, proto-kubizam i istraživanja Afrike, amblematski radovi sintetičkog kubizma, "klasični" period, nadrealistička faza te kasne slike.

Muzej Picasso posjeduje jednu od najvećih kolekcija radova slavnoga majstora, a tijekom trajanja njegove rekonstrukcije u protekle tri godine njegovi su radovi proputovali Europu, Bliski Istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, a u Zagreb dolaze nakon Kine i Hong Konga.

"Picassove izložbe čak i danas u novome tisućljeću utječu na recentna djela suvremenih umjetnika. Njegovi radovi su aktivna tvar koja se mijenja pred očima gledatelja, ali istovremeno oni mijenjaju i onoga tko ih gleda. Utjecaj Picassovih slika, skulptura i ideja toliko je snažan da djeluju i na one koji ih ne vole, a takvi su zaista izuzetno rijetki", stoji u najavi Galerije.

To će ujedno biti i posljednja prilika da se dio stalnoga postava Muzeja Picasso vidi izvan matičnoga muzeja, jer kada u svibnju rekonstrukcija završi ta djela ga više neće napuštati.

Po riječima Marine Viculin, ravnateljice Klovićevih dvora, očekuje se da će ta atraktivna izložba, među ostalim i zbog sustavne promidžbe u regiji, po posjećenosti nadmašiti sve dosadašnje izložbe u toj galeriji, od kojih su najuspješnije imale i do sto tisuća posjetitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene