Priču sa sretnim završetkom imalo je više od 1500 starijih osoba, koliko ih je pronašlo smještaj kod udomiteljskih obitelji u 2016. godini.

Galerija


Koji su uvjeti za postati udomitelj te na koji način moraju skrbiti o svojim korisnicima provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Vezani članci Ivo Šegota i Mladen Kožić održali konferenciju za medije - 2 Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota udomili su dvoje djece: "Jako su sretni. Čitaju priče, zajedno kuhaju, šetaju psa, bili su na moru..." Obitelj pronašla lane, odveli ga u sklonište - 8 Bio je izgubljeno siroče, a sad je glavna maza: "Našoj Mifi kupit ćemo i psića"

Od 2013., otkad je Željko postao udomitelj, u svojoj kući se, sa suprugom i djecom, brine o četiri odrasle žene. One žive na katu iznad njih.

"Mi smo kao jedna velika obitelj. Ja odem gore, one dođu tu. Imamo i interfon pa se malo nazovemo i za minutu riješimo ako treba nešto hitno. I ja njima isto pružam neki normalan život, tako da sve to funkcionira", kaže udomitelj Željko Hunjed iz Sesveta.

Morao je proći brojne edukacije i testiranja kako bi ostvario uvjete i dobio dozvolu za udomitelja. Nju pak mora obnavljati svakih pet godina. Neki od uvjeta su propisani stambeni i materijalni uvjeti, udomitelj ili članovi udomiteljske obitelji moraju ostvarivati vlastita sredstva za uzdržavanje. Zahtjev za izdavanje dozvole pak ne može podnijeti osoba starija od 60 godina, osim kod srodničkog udomiteljstva.

Posao od 0 do 24

"To zna biti nekada jako naporan posao. To je posao od 0-24. Ne možete baš ni otići svugdje“, priča Siniša.

Svaki korisnik svakodnevno mora imati osigurano pravilnu i kvalitetnu prehranu, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju, najmanje četiri obroka na dan, odgovarajuću zdravstvena skrb te svakodnevno održavanje osobne higijene.

"Ja sam dužan što se tiče terapija, dovoza liječniku, odvoza liječniku, to je sve u domeni udomitelja", objašnjava Željko.

U Hrvatskoj 3049 udomitelja

Za 24-satnu skrb, udomitelji od države dobiju mjesečnu naknadu:

"Visina udomiteljske naknade ovisi o broju i vrsti smještenih korisnika. Za starije osobe kreće se u rasponu od 300 do 400 kn mjesečno. Uz to, postoji i iznos naknade za usluge smještaja i druge potrebe korisnika, koji se kreće u rasponu od 1800 do 2400 kn mjesečno", poručuju iz Ministarstva za demografiju, obitelj i socijalnu politiku.

Prema posljednjim podacima za 2016. godinu, u Hrvatskoj je ukupno evidentirano 3049 udomitelja. U tu brojku spadaju udomitelji za djecu i mladež te oni za odrasle i starije osobe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr