Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posada broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Andrija Mohorovičić", koji sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton" sudjelovala je u nedjelju ujutro u akciji spašavanja 305 migranata, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.


Brod HRM-a, na koji je u toj akciji ukrcano 124-oro djece, 58 žena i 123 muškaraca, trenutno plovi prema Siciliji, gdje je tijekom nedjelje planiran iskrcaj spašenih osoba, navodi hrvatsko Ministarstvo.

Vezani članci Kamera Provjerenog snimila transport migranata po Hrvatskoj Kamera Provjerenog snimila transport migranata po Hrvatskoj: Ispovijest čovjeka koji je ušao u posao preko ponude na Facebooku za laku zaradu Mladen Matovinović - Uživo s granice - 6 Policija u noći vratila više stotina migranata s hrvatske granice: "Nose noževe, sablje. Kažu da im treba za kretanje po prirodi"

Posada "Andrije Mohorovičića", koja je u operaciju "Triton" uključena od 1. kolovoza, već je drugog dana sudjelovanja u toj misiji spasila 37 osoba na moru, dok je nekoliko dana kasnije sa švedskim brodom "Posejdon" sudjelovala u akciji spašavanja 476 migranata.

Po najnovijem izvješću UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) objavljenom prošlog tjedna, od siječnja je oko 224.000 migranata ušlo preko Sredozemlja u Europu - 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku - a više od 2100 ih je izgubilo život na tome putu.

BEOGRAD PREPLAVILI MIGRANTI Ovise samo o pomoći građana, a kad padne noć na scenu izlaze krijumčari

Prošlog vikenda je, po podacima talijanske obalne straže, u više odvojenih operacija na Sredozemnome moru spašeno više od tisuću migranata na nesigurnim plovilima.

Operacija "Triton", koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata.

Brod će s 49 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i pet pripadnika granične policije MUP-a do kraja listopada sudjelovati u misiji "Triton". Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u toj misiji raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook