Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako nemaju gotovinu

Porezna uprava će neodgovornim direktorima uzimati imovinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neodgovornim direktorima koji su, osim skupih automobila i imovine, skupljali i porezne dugove, Porezna je uprava počela puhati za vrat. Ako nemaju gotovinu, oduzet će im imovinu.

Vozili su skupe automobile, stanovali u luksuznim stanovima i državi dugovali milijune kuna poreza. Takvima, koji su imali i do 30 tvrtki, Porezna više neće opraštati dug. Do sad su napisali 165 poreznih rješenja teških 248 milijuna i 133 tisuće kuna. 'Porezna je uprava uspjela naplatiti oko 7 milijuna kuna od tih poreznih obveznika, odnosno neodgovornih direktora poduzeća. Oni su najvećim dijelom osnivači u 3 pa do čak 30 trgovačkih društava', kaže ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Bivša šefica Porezne Počelo suđenje Nadi Čavlović Smiljanec: "Nisam kriva za trgovanje utjecajem"

Neplatiša, koji su požurili na šaltere Porezne uprave podmiriti dug, najviše je u Splitu. Platili su 4 milijuna i 300 tisuća kuna te u Osijeku 2 milijuna i 400 tisuća kuna. Imovina je financijski naplaćena, kaže Čavlović Smiljanec. 'Nisu se bunili, nisu se čak ni žalili, platili su odmah, što je zanimljivo', dodaje.

>> Javni dug popeo se na vrtoglavih 20 milijardi kuna!

Zanimljivo je da su nepravilnosti pronašli kod čak 10 tisuća pravnih osoba. Ne budu li imali gotovinu s kojom će podmiriti porezni dug, neodgovornim vlasnicima poduzeća Porezna će uprava zaplijeniti imovinu i staviti ju na bubanj.

U HUP-u pozdravljaju uvođenje reda. 'Kako utvrditi tko je imao novca i zašto nije platio dug. Za to postoji kazneni zakon i sudski procesi', kaže Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. HUP zato od Ustavnog suda traži da ocijeni ustavnost dijela Općeg poreznog zakona. No, iz Porezne su uprave jasni. 'Hrvatski građani podržavaju uvođenje reda. Ozbiljan poduzetnik koji radi po zakonu i koji želi normalno poslovati, svaki takav je za uvođenje reda. Sustav mora funkcionirati, red se mora znati', kaže Čavlović Smiljanec.

Njega je, čini se, najmanje bilo u Osijeku i Zagrebu. Ondje je utvrđena utaja poreza u 67 slučajeva. A svi predmeti još nisu ni obrađeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene