Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje državnog proračuna

Javni dug popeo se na vrtoglavih 20 milijardi kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić ipak će imati problem s proračunom. Svako malo na naplatu dolaze računi bivše vlade, a ministri se ne pridržavaju proračunske štednje.

Iako se proračun puni bolje nego prošle godine ministar financija ipak ima određenih financijskih problema. Jedan od njih je i dug prema umirovljenicima, koji se popeo na čak 1,6 milijarde kuna. To je novac koji je vlada Jadranke Kosor posudila od privatnih banaka kako bi vratila dio duga umirovljenicima. Sada taj novac, kroz proračun, mora vratiti vlada Zorana Milanovića, odnosno ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Slika nije dostupna Drugi mjesec zaredom Pad i dalje 2,5 posto: Ukidanje nulte stope PDV-a već od 1. siječnja?

>> Vlada preuzima u javni dug 1,6 milijardi kuna obveza Umirovljeničkog fonda

No veći problem ministru Liniću stvara 700 milijuna kuna, iznos za koji je probijen proračun za plaće javnih i državnih službenika. Vlada je pregovarala sa njima no nije uspjela u onoj mjeri napraviti onakvu cifru kakvu je planirala. zbog toga će se morati ići u dodatne uštede kako bi se namaknuo taj novac.

Problem brodogradilišta je stalan problem, no gubitak Brodosplita u ovoj godini, od 380 milijuna kuna, Slavko Linić će također kroz proračun nekako morati amortizirati.
Ministar financija nedavno je govorio o dugovima, o minusima koji su stvarani kroz sve ove godine. Kada pogledamo ovu godinu i zbrojimo sve te minuse iz zdravstva, brodogradnje, željeznica, onda dolazimo do iznosa od 20 milijardi kuna javnog duga!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene