Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a oni samo žele mamu i tatu...

Djeca čekaju posvajanje, a potencijalni roditelji odbijaju se zbog bizarnog razloga

Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages)
Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Gettyimages
Aktualno Galerija Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages +0 Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Galerija 1/5 >>
Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku trenutno je 170 djece u dobi od 0-18 godina života spremno za posvajanje, a u registru je 1320 potencijalnih posvojitelja. Odgovor na pitanje zašto je to tako možda se krije u centrima za socijalnu skrb koji ne odobravaju posvajanja, ponekad i iz bizarnih razloga.

Portalu DNEVNIK.hr javilo se više parova koji su se suočili s odbijenicom za posvajanje jer su djelatnici centara za socijalnu skrb ocijenili da nemaju dovoljno kvadrata stana ili kuće ili pak nemaju odvojenu sobu za dijete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Velika obitelj - 6 Velika obitelj Djeca kao bogatstvo: ''Svatko daje ono što ima u sebi, ja sam stvarno dobila puno ljubavi''

''Na temelju prijave namjere posvojenja i zahtjeva za ocjenu podobnosti i prikladnosti za posvojenje, utvrđuje se ispunjavaju li osobe koje žele posvojiti dijete zakonske pretpostavke, a potom se procjenjuje podobnost i prikladnost za posvojenje te nakon što su prošli obvezni program pripreme za posvojenje, izdaje stručno mišljenje o podobnosti i prikladnost za posvojenje'', objasnili su postupak iz Ministarstva.

Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Navode da se izrađuje stručno mišljenje o životnim okolnostima na strani potencijalnih posvojitelja, stambenom i materijalnom statusu i ostali relevantni podaci, ali u Pravilniku se nigdje ne navodi koja je to kvadratura koja zadovoljava uvjete za posvajanje djeteta.

''Kriterij stambenog prostora nije jedini kriterij za procjenu podobnosti i prikladnosti za posvojenje, nego se stručno mišljenje izdaje temeljem svih utvrđenih činjenica i okolnosti'', odgovorilo je Ministarstvo na naš upit.

Ministarstvo za demografiju i obitelj tvrdi da je trend posvojenja u posljednjih nekoliko godina konstantan i da se kreće prosječno oko 100 posvojenja godišnje. U 2017. posvojeno je 107 djece, a do sada je u 2018. posvojeno 99 djece.

Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Ne podudaraju se podaci: ''Gdje su nestala djeca?''

Iz Adopte, nevladine udruge za potporu posvajanju, za razliku od Ministarstva, tvrde da 400 djece ima preduvjete za posvajanje. ''Ministarstvo navodi da su ostala djeca smještena kod srodnika ili ne žele biti posvojeni. Budući da je je nedavno Adoptino istraživanje pokazalo da djeca ne znaju što je posvojenje, a da svoje socijalne radnike uopće ne poznaju, ne možemo prihvatiti informaciju Ministarstva da više od 230 djece ne žele biti posvojeni'', poručuju.

Upozorili su i na nepodudarnost u brojkama u izvješću Ministarstva pa naglašavaju da ne postoji sustavna analitika te da službene brojke nisu pouzdane. ''Na primjer, u istom izvješću stoji da je 3. prosinca 2106. 2850 djece bilo smješteno u domove i udomiteljske obitelji, da je tijekom 2017. smješteno novih 1562 djece, a na kraju 2017. ih je bilo 3052. Znači 1360 djece je nestalo?'', pita se članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

U Ministarstvo smo poslali dva upita o tome koje je objašnjenje za te brojke, no Ministarstvo nije odgovorilo.

I iz udruge Adopta naglasili su da je veličina stana ili kuće samo jedan od kriterija, ali i upozoravaju da nema pravilnika koji to propisuje. To znači da socijalni radnici proizvoljno procjenjuju taj kriterij.

Na pitanje mali stan pun ljubavi ili dom ili pak stan bez dodatne sobe pun ljubavi ili život u domu nije teško dati odgovor.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene