Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je danas kako su sve pokušali da se pronađe novi vlasnik sisačke željezare, no tijekom proteklih mjesec dana to, nažalost, nije urodilo plodom.


Komentirajući novinarima povlačenje američkog CMC-a iz sisačke željezare i 916 otkaza koje su dobili radnici, Popijač je rekao kako CMC kao kompanija koja radi na više kontinenata, zatvara osim željezare Sisak još četiri pogona, te da 'u Americi stvari ne stoje najbolje'.

'Ta kompanija, koja funkcionira na globalnom tržištu, ima problema zbog globalne ekonomske krize i to je njihova poslovna odluka', ustvrdio je Popijač dodavši kako je CMC angažirao Deutsche Bank kao agenta za prodaju.

Vjeruje, rekao je, da će oni, s obzirom da imaju uvid na cjelokupno svjetsko tržište industrije i čelika, uskoro uspjeti pronaći novog partnera.

'To je i u interesu samog CMC-a jer je uložio preko 100 milijuna eura i svakako bi želio vratiti određeni dio sredstava. To je jedino i najbolje rješenje. Svaki drugi eksperiment bi bio promašen', mišljenja je Popijač.

Osvrnuo se Popijač pritom i na sisačku rafineriju te istaknuo kako je ova vlada inzistirala kod Ine da ni u jednom trenutku sisačka rafinerija ne dođe u pitanje.

'Mi nismo prihvaćali, kao suvlasnik Ine, da se ni u jednom trenutku, bilo kakvim strateškim vizijama MOL-a za daljnji razvoj Ine ne razmišlja o mogućem zatvaranju rafinerije, jer bi to bilo pogubno', ustvrdio je.

Uvjeren je, kaže, kako će iduća vlada inzistirati da se rafinerija u Sisku zadrži, da se nastavi ulaganje te da mađarski MOL to prihvati kao obvezu.

Na upit postaje li Sisak 'socijalna bomba' Popijač je ustvrdio kako je posao lokalne samouprave stvarati kvalitetne uvjete i preduvjete za privlačenje novih investitora i novog kapitala, a tu je, po njegovom mišljenju, sisačka županija izuzetno malo učinila.

Nije mu žao, kazao je, što je ušao u vladu, i drži kako su sve što je bilo moguće, uspjeli obaviti. 'Uvijek se može i više i treba se više željeti i očekivati', rekao je ministar gospodarstva Popijač, ocjenivši svoj mandat 'uspješnim i ispunjenim do zadnjeg dana'. (Hina)

Vezani članci Mr. sc. dr. Tomislav Dumjenović, ravnatelj sisačke bolnice Ravnatelj sisačke bolnice o obnovi pedijatrije: "Očekujemo najveću pomoć od županije, a prvo ćemo promijeniti madrace" Slika nije dostupna Sisačka Željezara: Američki san nije uspio