Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više pomorskih nesreća

Pune ruke posla za spasioce na moru: Kod Vele Luke izgorjela jahta, gliser u kvaru s četiri putnika razbio se o stijene...

Požar na motornoj jahti - 4
Požar na motornoj jahti - 4 Ministarstvo mora
Aktualno Galerija Nesreća motorne jahte - 1 Nesreća motorne jahte - 1 Foto: Ministarstvo mora Nesreća motorne jahte - 2 Nesreća motorne jahte - 2 Foto: Ministarstvo mora Nesreća motorne jahte - 3 Nesreća motorne jahte - 3 Foto: Ministarstvo mora Sudar brodica u zadarskoj gradskoj marini - 1 Sudar brodica u zadarskoj gradskoj marini - 1 Foto: Ministarstvo mora +7 Sudar brodica u zadarskoj gradskoj marini - 2 Galerija 1/12 >>
Tijekom vikenda na moru se dogodilo više pomorskih nesreća, od nasukavanja, sudara do požara, u kojima su spašavani ljudi i plovila, javilo je Ministarstvo mora.

Dvojica mlađih muškaraca iz Austrije, inače braća, nestala su jučer u Zadarskom kanalu dok su plovili jet-skijem po nevremenu između mjesta Petrčane i otoka Ugljana. Dojava o njihovom nestanku stigla je u 15:20, a nedugo nakon toga pronađeni su neozlijeđeni na jednoj od ugljanskih plaža te su prevezeni na polazišnu lokaciju. Na moru je pronađen i jet-ski koji, kako su priznali, nisu adekvatno osigurali po dolasku na plažu pa je otplutao.

Za njima su tragali spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske i aerodromske policije Zadar, a traganju se priključio i vlasnik iznajmljenih jet-ski plovila.

Žena teško ozlijeđena u sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini

Voditelj brodice i suprug ozlijeđene, u petak je isplovljavao iz gradske marine, pri čemu je lijevim bočnim dijelom udario u obližnja plovila na vezu. Pri tome je njegova supruga teško ozlijedila nogu, a brodica je oštećena u predjelu lijevog trupa iznad razine mora. Dvije brodice u koje je udario, nisu oštećene.

Dojava o nesreći stigla je u 14:52.

"Dolaskom na mjesto događaja sudionici pomorske nesreće nisu zatečeni, jer su nakon događaja pratili ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu, kamo su je prevezli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

Požar na motornoj jahti - 4 Sudar brodica u zadarskoj gradskoj marini - 1 (Foto: Ministarstvo mora)

Dojavu o sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u petak, 23. lipnja u 14.52 sati, posredstvom Županijskog operativnog centra ŽOC 112, kada je dojavljeno o teškoj ozljedi ženske osobe. Iz LK Zadar o događaju su obavijestili nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva, MRCC Rijeka i Policijsku upravu Zadarsku", javilo je ministarstvo.

Inspektor sigurnosti plovidbe Zadar u suradnji s kriminalističkim inspektorom PP Zadar nastavio je izvide i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Četvero odraslih i dijete nasukali se kod Cresa

Četiri odrasle osobe i dijete spašeni su po nevremenu s nasukane brodice na otoku Cresu u subotu. Koordinacijskom centru za spašavanje na moru (MRCC) Rijeka poziv u pomoć zbog nasukavanja kod Punte Križa stigao je u 12:20.

"Zbog jačine udara bure te nepristupačne obale iz MRCC Rijeka u akciju spašavanja angažirani su pripadnici lošinjskog HGSS-a, koji su u 14:50 sati evakuirali sve osobe s nasukane brodice, od kojih nitko nije ozlijeđen. Spašene osobe prevezene su u Lošinj, gdje su po dolasku zbrinute, nakon čega su dale iskaz službenicima Lučke ispostave Lošinj, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće", javilo je Ministarstvo mora.

Izgorjela i potonula jahta u Korčulanskom kanalu

Voditelj i vlasnik motorne jahte La Belle koja plovi pod hrvatskom zastavom, u subotu u 13:04 poslao je poziv u pomoć jer je u potpalublju planuo požar. Obavijestio je Središnjicu o izvršenoj evakuaciji svih članova posade na pomoćnu brodicu.

Na plovilu su boravile ukupno četiri osobe, uključujući voditelja, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Požar na motornoj jahti - 4 Požar na motornoj jahti - 5 (Foto: Ministarstvo mora)

"Pomorska nesreća motorne jahte dogodila se u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa, kamo je odmah po dojavi zbog blizine angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Lastovo te vatrogasci iz Smokvice, koji su na mjesto nesreće doplovili vatrogasnom brodicom i započeli s gašenjem opožarene jahte, no s obzirom na oštećenja od požara jahta je u potpunosti potonula na dubinu od oko 70 metara. O događaju je obaviještena i Pomorska policija Vela Luka", izvijestilo je ministarstvo koje dodaje kako osim ostataka olupine nije uočeno značajnije površinsko onečišćenje mora.

Požar na motornoj jahti - 4 Požar na motornoj jahti - 3 (Foto: Ministarstvo mora)

Požar na motornoj jahti - 4 Požar na motornoj jahti - 2 (Foto: Ministarstvo mora)

Istraga i iskazi brodolomaca pokazali su kako uzrok potonuća najvjerojatnije požar u pogonskom postrojenju motorne jahte. I dalje traje očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Brodolomci spašeni na otoku Pagu

Četvorica Nijemaca spašena su u subotu u 6:26 nakon što im se gliser u kvaru, nekontrolirano nošen udarima bure, razbio o obližnje stijene. Oni su isplivali na na nepristupačnome dijelu sjeveroistočne strane otoka Paga, a odmah nakon što je MRCC Rijeka dobio dojavu pokrenuta je opsežna potraga TiS-a u suradnji sa Lučkom kapetanijom Senj, Policijskom upravom Gospić, Obalnom stražom RH i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

"Uz površinsko traganje, koje su provodile jedinice senjske Kapetanije i Pomorske policije, kopnenom stranom otoka prema mjestu dojave za brodolomcima su tragali policijski službenici i pripadnici HGSS-a, dok je zrakoplov tip Pilatus iz sastava Obalne straže RH, angažiran u zračno traganje", priopćilo je ministarstvo.

Unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima, svi brodolomci su spašeni na tri različite lokacije, od kojih je posljednji brodolomac pronađen u 12:50 sati na prvoj dojavljenoj poziciji, gdje je ostao čekati pomoć s obzirom na zadobivene ozljede stopala.

Četvorica spašenih brodolomaca predani su djelatnicima Hitne medicinske pomoći Senj u daljnje medicinsko postupanje, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Senj.

Aktualno Započela istraga tragične ekspedicije podmornicom do Titanica: "Jedina je utjeha u tome što se dogodilo odmah" Istraga uzroka tragedije podmornice - 1 Istraga uzroka tragedije podmornice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 2 Istraga uzroka tragedije podmornice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 3 Istraga uzroka tragedije podmornice - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istraga uzroka tragedije podmornice - 4 Svijet Započela istraga tragične ekspedicije podmornicom do Titanica: "Jedina je utjeha u tome što se dogodilo odmah" 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene