Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava rijetkost

Muška dominacija: Polovica gradova u Hrvatskoj nema niti jednu ulicu koja nosi žensko ime

Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ženska imena u tragovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Manje zarađuju, manje su plaćene, više rade, uz to i polovica gradova u Hrvatskoj nema niti jednu ulicu koja nosi žensko ime. Otkrili su to profesori Fakulteta političkih znanosti. Ako ulice i postoje, one su na periferiji. Čazma i Duga Resa samo su neki od gradova bez ijedne ulice ženskog imena.

Muškarci dominiraju imenima ulica. ''Utvrdili smo kako su pretežito muška imena ulica i trgova kroz vrijeme zadominirala našim javnim prostorima gdje se muškarci preferiraju kao akteri i tumači važnih događaja i povijesti'', objasnio je docent FPZG-a Zlatan Krajina.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Duga Resa među svojim ulicama nema niti jedno žensko ime. Ako i postoje ulice, ženski trgovi ili parkovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama, prava su rijetkost. ''Uočili smo i tako da postoji i prostorna distribucija, da su ženska imena češče na periferiji grada, a ne u centru gdje je označena jedina prva povijest'', istaknuo je Krajina.

Na popisu mjesta bez jedne jedine ulice ženskog imena je i Čazma.

Ipak, ima gradova s većim brojem ulica nazvanim po ženama. Na prvom mjestu je Belišće, a na drugo mjesto zasjela je Požega. Odmah iza nje je Slatina, slijede Krapina, Čakovec, Pregrada, Opatija i Orahovica.

Ako i postoje ulice sa ženskim imenima, najčešća su četiri imena. Riječ je o Ivani Brlić Mažuranić, Slavi Raškaj, Dori Pejačević i Mariji Jurić Zagorki. A na popisu je toliko ženskih imena, koja svakako zaslužuju dobiti ulicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene