Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji"

Aktualno Galerija David Pejić David Pejić Foto: DNEVNIK.hr Izabrao poljoprivredu - 1 Izabrao poljoprivredu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izabrao poljoprivredu - 2 Izabrao poljoprivredu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izabrao poljoprivredu - 3 Izabrao poljoprivredu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Izabrao poljoprivredu - 4 Galerija 1/7 >>
David Pejić dobitnik je niza nagrada, a među njima je i ona za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi. Bavi se biointenzivnom poljoprivredom i jedan je od hrvatskih pionira u tom području. Njegovu priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Imanje Davida Pejića nalazi se tek šezdeset kilometara od Zagreba. Na njemu se uzgaja šezdesetak kultura, većinom povrća. Potpuno ekološki. Ovaj 33-godišnjak biointenzivnu poljoprivredu ima u malom prstu.

"Permanentne gredice su one koje gradimo dodavanjem komposta i na taj način sprječavamo rast korova, poboljšavamo kvalitetu tla i naravno dodajemo i hranila", objašnjava Pejić.

Sječkom se takođe sprječava rast korova među gredicama, a sve se radi ručno, nema teške mehanizacije.

"Nešto više je utroška vremena na možda pripremu gredice i sadnju, ali onda je ušteda vremena u smislu da što je manje korova u ovom pristupu isto tako veći su prinosi", napominje.

Davidove kolege kažu da je sve to sam istražio, proučio. Mjesecima se radilo na izgradnji gredica.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar

"Mi smo možda ispočetka bili onako malo skeptični kao što je sad to, kakve su to sad gredice, što sad to dolazi, ali što smo više od njega čuli, učili, to nam je bilo jasnije da je dobra metoda", rekla je kolegica Ksenija.

"Koncept koji se razvio u zadnjih 15 godina na osnovu francuskih praksi vrtlarenja postao je vrlo popularan jer je omogućio mladim ljudima da započnu ekološke farme ili imanja s manjim investicijama jer im ne treba puno zemlje i ne treba im skupa mehanizacija", kaže Pejić.

Vodi se onom od polja do stola. Dio onog što se uzgoji prerađuje se.
Nešto završava i u obiteljskom restoranu - izrađuje se domaći tofu, ali i kruh od kiselog tijesta.

Nije samo da se bavi ovime. On ovo živi. Studirao je u Americi i Engleskoj, magistrirao filozofiju na Cambridgeu. Imao je niz ponuda, ali odlučio se vratiti u Hrvatsku i unaprijediti obiteljski posao.

"Moja edukacija me vodila na neka različita mjesta, ali ono što je uvijek bilo u pozadini mog uma je želja da se priključim obiteljskoj misiji i poslu koji su moji roditelji razvijali. I onda kada sam završio studij pitao sam ih gdje sam najpotrebniji i rekli su tu - na imanju", kazao je Pejiić.

Pročitajte i ovo Kreće moto sezona oprezno i pametno na cestu Kreće moto sezona: Tri zlatna pravila za sve koji se voze na dva kotača

I nije požalio. Sto posto se dao u poljoprivredu. Kad čovjek sve to vidi, pomislio bi - koja idila, imanje, priroda. Pomalo filmski.

"Najljepše je doći i posjetiti. Tu samo vidimo highlite, ono najbolje trenutke, a realnost je da poljoprivreda ima stvarno velike oscilacije i izazove", kaže poljoprivrednik.

"Pokazao je jako veliku volju što današnja mladež baš nije nekako entuzijastična s poljoprivredom. Njemu je to možda bio još jedan način da pokaže svoj potencijal", smatra kolegica Ksenija.

Trud je okrunjen i nizom nagrada. Jedna od njih je i za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

Konkurencija je bila iz čak 26 zemalja. Mladi koji bi se htjeli baviti poljoprivredom, kaže, u to moraju ući iz pravih razloga.

"A pravi razlozi bi bili ili nekakva strast, ljubav, mislija ili vrijednosti, ali što god je, mora doći s velikom dozom strpljenja jer treba vremena da se postignu rezultati", poručuje Pejić, a uz volju poput njegove sve je moguće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene