Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje znanosti

Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar

Aktualno Galerija Mihael Makek, Pročelnik Fizičkog odsjeka Mihael Makek, Pročelnik Fizičkog odsjeka Foto: DNEVNIK.hr Diana Plenkovich, donatorica Diana Plenkovich, donatorica Foto: DNEVNIK.hr Donacija PMF-u - 1 Donacija PMF-u - 1 Foto: DNEVNIK.hr Donacija PMF-u - 2 Donacija PMF-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Donacija PMF-u - 3 Galerija 1/7 >>
Diana Plenkovich, udovica istaknutog Dinka Plenkovića donirala je dvije nekretnine zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

"Ovdje smo se sastali povodom realizacije velikodušne donacije obitelji Plenkovich...

Ovim je riječima počela svečanost potpisivanja darovnog ugovora...

"Udovica našeg pokojnog studenta i uspješnog fizičara koji je karijeru ostvario u Americi, Dinko Plenkovich, njegova udovica Diana Plenkovich odlučila je velikodušno donirati dvije vrijedne nekretnine u Zagrebu, isključivo za namjenu unapređenja nastave i studija fizike na PMF-u u Zagrebu", rekao je Mihael Makek, pročelnik Fizičkog odsjeka na PMF-u.

Dinko Plenković diplomirani je fizičar PMF-a, koji je ostvario značajnu karijeru u području medicinske fizike, posebice radiologije. Od malih nogu vjerovao je u važnost dobrog i kontinuiranog obrazovanja.

"Dobila sam mnoga priznanja od njegovih studenata koji su izražavali koliko je utjecao na njihove živote, stoga ne treba čuditi što će dio moje donacije biti iskorišten za osnivanje stipendije "Dinko Plenković", poručila je donatorica.

"Već dugo vremena prepoznajemo da je interes za studij nastave fizike u opadanju i naš cilj je svakako, evo, i na ovakav način uspostaviti jednu eksluzivnu stipendiju koja će potaknuti mlade ljude na studij fizike", priznao je pročelnik Makek.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta"

Drugi dio donacije vezat će se uz modernizaciju Fakulteta.

"Nakon što te nekretnine budu prodane, otprilike pola iznosa će se koristiti za temeljitu obnovu laboratorijskih vježbi ovdje u zgradi fizike, kako bi studenti mogli raditi sa suvremenom, najmodernijom opremom", otkrio je pročelnik koji su točno planovi Fakulteta.

Ovakve su donacije za Ameriku normalne, no u Hrvatskoj ne tako česta pojava.

Čudno je zato što je situacija u društvu takva da to ljudi nisu u mogućnosti, a oni koji stvarno imaju oni hoće imati još više, to je jasno... jer inače ne bi toliko ni imali", smatra Darko.

Pročitajte i ovo Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići Pokrovitelj Telemach Dječji osmijeh nema cijenu: Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići

"Kao što je Karl Lagerfeld ostavio mački svojoj sve... pa normalna stvar ako netko može, zašto ne? Ja bih maligno oboljeloj djeci i udrugama kao recimo Nora Šitum", priključila se Ivona.

"Koliko znamo ovo je prvi takav slučaj, barem što se tiče nas na fizici odnosno na PMF-u", rekao je Makek.

I dodaje da se nada kako može biti lijepa poruka ili poticaj svima koji su u mogućnosti da na ovakav ili sličan način nastave poticati razvoj znanosti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene