Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Politika: Sanader se ponaša poput Bad Blue Boysa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski mediji u subotu posvećuju veliku pozornost presudi Haškog suda vukovarskoj trojci za zločin na Ovčari za koji hrvatska javnost drži da je šokantno preblaga, a odvjetnici osuđenih ocjenjuju kako presuda baca drukčije svjetlo na domovinski rat u Hrvatskoj.

U suđenju vukovarskoj trojci za masovni pokolj na Ovčari 20. studenoga 1991. gdje su nakon pada Vukovara pobijene 264 osobe Haški sud je u četvrtak osudio bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, a kapetana Miroslava Radića oslobodilo optužbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donekle ispravljena nepravda Novu hašku presudu Vukovarci dočekali mirno Slika nije dostupna Zagrebački branitelji Vukovara: 'Osijećamo ljutnju i bijes'

>> 'Moguća optužnica pred našim sudovima, ali ne znam zašto tek sada'

>> Mladi Jastreb prozvao Državno odvjetništvo i Bajića 

>> Tomašić otvorila peticiju za ukidanje zakon o suradnji s Haagom

>> Vukovarci: Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda 

>> 'Je li Haaški sud izgubio smisao postojanja kada ne sudi, već amnestira'

Večernje novosti najviše pažnje posvećuju oslobođenom Radiću, prvom i "zasad jedinom" Srbinu koji je proglašen nevinim, te ističu da su haški suci bili jednoglasni u odluci da Haško tužiteljstvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog pothvata, niti Radićevu odgovornost, što "baca potpuno drukčije svjetlo na prirodu 'domovinskog rata' i onoga što se početkom devedesetih godina događalo u Hrvatskoj".

"Poslije ove presude može biti reperkusija i na ostale predmete. I Slobodan Milošević je bio optuživan za zajednički zločinački pothvat, a u optužnici je bilo obuhvaćeno i njegovo učešće u cijeloj priči oko Vukovara. Sada je, međutim, cijela priča o 'domovinskom ratu', kao i sama njegova fizionomija - promijenjena", izjavila je za list Radićeva odvjetnica Mira Tapušković. Ona je kazala kako u Vukovaru "nije bilo zločina protiv čovječnosti", te da "ono što se događalo nije bilo upereno protiv civila niti hrvatskog naroda, već protiv hrvatskih paravojnih formacija".

Branitelj Veselina Šljivančanina, odvjetnik Novak Lukić u izjavi za Večernje novosti podsjeća da njegov branjenik i dalje tvrdi da nije kriv, te da je Šljivančaninova obrana "od početka postupka tvrdila ono što je sud presudio prije dva dana - da na Ovčari nisu stradali civili i da nije postojao udruženi zločinački pothvat".

List prenosi i izjavu predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića, da bi reakcije iz Hrvatske na presudu "vukovarskoj trojci" mogle samo "dalje raspirivati strasti, što nam u ovom trenutku nije potrebno".

"Svako komentiranje, kao i ono iz Hrvatske, nije uputno, jer je riječ o presuđenim stvarima, na koje ni ja nisam do sada davao komentar, čak i kad je bilo mnogo osnova da se nešto kaže o dosadašnjim presudama Haškog suda", rekao je Ljajić.

Beogradska Politika, uz tekst o prosvjedima u Hrvatskoj zbog presude, u kojem konstatira da su "u Hrvatskoj uvjereni da je presuda preblaga i da kao takva vrijeđa vukovarske žrtve", donosi i redakcijski komentar u kojem kaže da je "hrvatski premijer Ivo Sanader na presudu reagirao vrlo navijački".

"Što se tek može očekivati od ostalih 'domoljuba' i frustriranih veterana, kad prvi ministar svoje nezadovoljstvo izražava manirom 'bad blue boysa'?", kaže se u komentaru, čiji je zaključak da presuda "vukovarskoj trojci" ne donosi "ništa više osim nove doze susjedske mržnje", te "dokaza da Haški sud baš nikome ne valja".

I dnevnik Danas, u komentaru glavnog urednika Mihala Ramača, bavi se presudom, te konstatira da su "i suci grešni ljudi", te kako god da su presudili "bilo bi onih koji bi presudu nazvali sramnom i ponižavajućom".

"Sudeći po izjavama hrvatskih čelnika, presuda bi bila pravednija da je suđeno u Hrvatskoj. Podrazumijeva se da bi bila stroža. Mada su sudovi i u Hrvatskoj nezavisni, državni rukovodioci unaprijed znaju kako bi bilo presuđeno", piše autor, navodeći da je zločin na Ovčari neosporan, ali da je vjerojatno u predočenim dokazima bilo "nekih rupa".

"Ljudska pravda, u ovom slučaju haška, smatra da je krivica nesporna samo ako nema nikakve sumnje da je okrivljeni učinio ono što mu se pripisuje. Da su srpska i hrvatska strana dostavile uvjerljivije dokaze - ne bi bilo ni osnova za sumnju ni s političke, niti s ljudske točke gledišta", piše Ramač.

Glas javnosti donosi najavu Mrkšićevog odvjetnika Miroslava Vasića da će uložiti žalbu na presudu, jer "nema nijednog dokaza da je Mrkšić naložio povlačenje vojne policije s Ovčare, a i sam sud je priznao da za to nema eksplicitnih dokaza", te izjavu beogradskog odvjetnika Gorana Petronijevića, koji presudu "vukovarskoj trojci" vidi kao "kompromis da bi se pokrilo vrijeme koje je Šljivančanin proveo u pritvoru".

"Još nisam siguran da li je Haški sud postao malo pravedniji, ili to ima veze s Kosovom i oslobađanjem bivših vođa OVK Fatmia Limaja i Isaka Muslija", kazao je Petronijević za Glas javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene