Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLITIČKI ANALITIČAR

"Ovo nije Krstičevićev politički kraj, tko zna što će se dogoditi kada se budu slagale izborne liste"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković prihvatio je ostavku ministra obrane Damira Krstičevića i time je on postao 15. ministar koji napušta Vladu Andreja Plenkovića u nešto više od 43 mjeseca njegova mandata. Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je današnje obraćanje premijera Plenkovića i daljnje Krstičevićevo političko djelovanje.

Premijer Plenković u petak je prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što su u padu vojnog zrakoplova poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekavši kako takvu odluku nije donio jer misli da je Krstičević za to odgovoran, nego jer ga cijeni kao čovjeka i prijatelja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Ivan Turudić, Žarko Puhovski, Krešimir Macan ANALIZA AFERE Hoće li Plenković i dalje držati leđa Turudiću? "Bolje je ubiti aferu nego da te netko muči", "Želi pokazati - može mi se"

"Plenković je išao na srceparajuću varijantu. Govorio je kako je Krstičević njegov prijatelj, išao je na jednostavan način. Očigledno je da ga Plenković nije uspio odgovoriti od ostavke, no za Plenkovića je važno da ga Krstičević nije napustio i tko za što će se još dogoditi za dva do tri tjedna kada se budu slagale izborne liste", smatra Puhovski.

Hoće li Krstičević voditi neku izbornu jedinicu, to će se znati za dva tjedna, napominje Puhovski, koji ne misli da je ovo Krstičevićev politički kraj. 

Komentirao je i današnju oštru retoriku između Plenkovića i predsjednika Milanovića. Podsjetimo, Milanović je u današnjoj izjavi insinuirao kako je Plenković huškao branitelje iz šatora na njegova oca.

"On nastavlja iznositi laži. Ja sam njegova oca sreo jednom slučajno u centru grada i on se meni došao javiti. Nikada nisam spominjao njegova oca. On je imao potrebu spominjati moju majku usred kampanje u kojoj je odmah poražen", rekao je Plenković ogorčeno. 

Puhovski smatra da se Plenković ponaša kao ostavljeni muž.

"Premijer je rekao jednu stvar koja nije uobičajena. Rekao je da predsjednik laže. Čini mi se da taj tip formulacije nije čvrsta kohabitacija, već uličarska svađa nositelja najvećih funkcija u državi i to nije dobro. Plenković je na današnjoj konferenciji za medije očito bio više ljut zbog Milanovića, baš se vidio da je pogođen. Očito je s Milanovićem bio nekada prijatelj jer se ponaša kao ostavljeni muž", smatra Puhovski. 

Krstičević je 15. ministar koji je napustio Plenkovićevu Vladu

Od originalne postava Vlade koja je s radom počela 19. listopada 2016., uz premijera Plenkovića danas su samo potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je na početku rada Vlade bio ministar rada i mirovinskog sustava.

Prvi su iz Vlade "potjerani" ministri iz kvote Mosta.

Iz Vlade su otišli ministri - unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zaštite okoliša Slaven Dobrović i pravosuđa Ante Šprlje, a potom i ministar uprave Ivan Kovačić, koji sjednici Vlade nije nazočio, nego ga je nekoliko dana kasnije Plenković razriješio na njegov zahtjev.

Slijedi formiranje nove parlamentarne većine u kojoj HDZ-ov partner postaje HNS. U Banske dvore dolaze dva ministra - na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva dolazi Predrag Štromar, a Blaženka Divjak postaje ministrica znanosti i obrazovanja umjesto Pave Barišića, koji je bio opterećen aferom navodnog plagiranja znanstvenog rada.

S mjesta predstojnika Ureda premijera Davor Božinović imenovan je za ministra unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković postaje ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić s mjesta ministra rada i mirovinskog sustava odlazi za ministra zaštite okoliša i energetike, ministar rada postaje Marko Pavić, dok je za ministra uprave imenovan Lovro Kuščević.

Formiranje vladajuće većine s HNS-om nije se svidjelo HDZ-ovu Davoru Ivi Stieru, koji zbog te suradnje daje ostavku, a na njegovo mjesto dolazi Marija Pejčinović Burić.

Zbog afere hotmail, odnosno događanja vezanih uz donošenje lex Agrokora iz Banskih dvora potom u svibnju 2018. odlazi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a novi je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Sljedeća veća rekonstrukcija u Plenkovićevoj Vladi rezultat je nekretninsko-imovinskih "dubioza" više ministara te premijer u srpnju prošle godine u nekoliko dana razrješuje Tomislava Tolušića, Gabrijelu Žalac i Lovru Kuščevića, a Nadu Murganić zbog niza problema u sektoru socijale, dok je neopozivu ostavku podnio Goran Marić.

U rekonstruiranu Vladu ulaze Marija Vučković kao ministrica poljoprivrede, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU postaje Marko Pavić, kojega na mjestu ministra rada i mirovinskog sustava zamjenjuje Josip Aladrović, ministrom uprave imenovan je Ivan Malenica, a ministricom za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, dok za ministra državne imovine dolazi Mario Banožić.

U tom je paketu umjesto Pejčinović-Burić ministrom vanjskih poslova imenovan Grlić-Radman, s obzirom na to da je ona otišla na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, a Davor Božinović i Zdravko Marić imenovani su i za potpredsjednike Vlade.

Ostavka ministra zdravstva Milana Kujundžića uslijedila je krajem siječnja 2020. godine nakon afere u kojoj se našao zbog krivo ispunjene imovinske kartice i incidenta u kojem su četvorica muškaraca napala novinarku Slobodne Dalmacije. Kujundžićevo mjesto preuzeo je Vili Beroš. (Hina, M.T) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene