Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni će u prosvjede?

Kako žive umirovljenici u Hrvatskoj? ''Gladni su, znate, imam par prijatelja i prijateljica koji su gladni''

Aktualno Galerija Umirovljenici prijete prosvjedom - 3 Umirovljenici prijete prosvjedom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Drago Petrović, umirovljenik Drago Petrović, umirovljenik Foto: DNEVNIK.hr Biserka, umirovljenica Biserka, umirovljenica Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici prijete prosvjedom - 1 Umirovljenici prijete prosvjedom - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Umirovljenici prijete prosvjedom - 2 Galerija 1/6 >>
Sve je veća gužva pred Banskim dvorima - javlja se sve više nezadovoljnih. Sada se na prosvjed spremaju i umirovljenici.

Politička platforma "Umirovljenici zajedno" Vladi je zaprijetila prosvjedom. Upozoravaju na nehumane uvjete u kojima živi velik dio građana treće dobi.

Pola milijuna ih prima mirovinu ispod linije siromaštva pa traže da se udio mirovine u BDP-u poveća na europski prosjek. Žele i institut javnog pravobranitelja za umirovljeničku populaciju, 13. mirovinu, jeftinije lijekove, više domova i bolju medicinsku skrb.

Iz vladajuće stranke zasad se ne oglašavaju. Koalicijski partner Silvano Hrelja pak kaže: ''Možemo sigurno pokrenuti određene inicijative, a ni zima ni ljeto nije humano forsirati umirovljenike na bilo kakve prosvjede.''

Pročitajte i ovo Politička platforma Umirovljenici zajedno - 2 ujedinili se Umirovljenici prijete prosvjedima: "Strpljenje nam je pri kraju! Ovo su naši zahtjevi"

"Bih, sigurno. Apsolutno da", odgovorila je Ivanka na pitanje bi li podržala prosvjed, a na pitanje kako je biti u mirovini u Hrvatskoj odgovorila je: "Jadno, jadno, nemate za kruh".

"Našu Vladu nije briga za nas. Niti najmanje. Kako se snađemo, snađemo se. To vam je tako nažalost", poručio je Drago Petrović, umirovljenik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Stalno sam tužan" Ovo je najtužniji čovjek na svijetu: Ono što radi svaku večer slama srce. "Prvo će to vidjeti..."

"Da nema tih flaša plastičnih, pitala bih ljude kako bi hodali ti umirovljenici. Gladni su, znate, imam par prijatelja i prijateljica koji su gladni", napomenula je Biserka, umirovljenica.

Podaci platforme koja prosvjed inicira pokazuju da oko pola milijuna umirovljenika živi ispod granice siromaštva.

Njihove su želje skromne pa tako Ivanka kaže da ne pije ni sok jer je preskup, a Drago bi želio otići na more.

Detalje pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene