Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žganjer o Sačiću

'Politička klima nije državnom odvjetniku omogućavala nesmetan rad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv Željka Sačića i još četvorice osumnjičenih za ubojstva civila u selu Grubori.

Sačić je sinoć čak tri sata pred istražnim sucem iznosio svoju obranu. Ostala četvorka branila se šutnjom. Tužitelji su zatražili produljenje pritvora za sve osumnjičene zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i težine djela. Dugo u noć bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić iznosio je obranu na optužbe kako je pomagao u prikrivanju zločina u Gruborima nakon Oluje. 'On je jučer dao aktivnu obranu, skoro tri sata u kojoj je pobijao i pobio po meni sve ono što mu državno odvjetništvo stavlja na teret', rekao je Zvonimir Hodak. Nije poznato kako se točno Sačić branio od tvrdnji policije kako ništa nije poduzeo da se slučaj istraži, te da je poduzimao mjere i radnje kojima je pomagao u prikrivanju tragova ubojstva petero civila u selu Grubori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Branili se šutnjom Sačić i četvorka ostali u pritvoru Slika nije dostupna Zločini u Boboti i Tordincima Vukovar: Novi istražni zahtjev zbog sumnje u ratni zločin

>> Sačić i četvorka ostali u pritvoru

Za slučaj je prije gotovo deset godina bio nadležan prvi ravnatelj USKOK-a, tada županijski tužitelj Željko Žganjer. Tada su optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza, no Žganjer je uvjeren da je utjecala politička klima. 'Nije bila baš takve naravi da državnom odvjetniku omogući nesmetan i efikasan rad', rekao je Žganjer. U policijskoj prijavi stoji kako su osumnjičeni pripadnici specijalne policije 25. kolovoza 1995. provodili pretragu područja radi pronalaska zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina. Žganjer smatra, a o tome je svjedočio i u Haagu, kako do ubojstava nije došlo zbog oružanog sukoba. 'Kad sam vidio da je čovjek usmrćen kraj kreveta, dobio informaciju da je netko zaklan, da mu je prerezan grkljan, onda to baš ne upućuje na neki borbeni raspored tog čovjeka koji na taj način strada', kaže Žganjer. U pritvoru će biti do ponedjeljka kada će istražni sudac odlučiti hoće li odrediti daljnje zadržavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene