Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branili se šutnjom

Sačić i četvorka ostali u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću i četvorici bivših pripadnika ATJ Lučko osumnjičenih za ratni zločin u selu Grubori nakon 'Oluje' 1995. večeras je, nakon ispitivanja u istražnom centru zagrebačkog Županijskog suda, određeno 24-satno zadržavanje u pritvoru.

Očekuje se da će u tom roku zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podnijeti istražni zahtjev pa bi petoricu osumnjičenih prvog radnog dana, odnosno u ponedjeljak ponovno trebao ispitati istražni sudac kojemu će biti dodijeljen predmet. Svoj petorici osumnjičenih zadržavanje je određeno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje su prijavljeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Slika nije dostupna Zločin u Gruborima? Uhićen bivši Markačev pomoćnik Željko Sačić

Večeras su osumnjičene ispitali dežurni suci Erna Dražančić i Zdenko Posavec pred kojima je detaljnu obranu iznio jedino Sačić kojeg je policija kazneno prijavila da je prikrivao zločin u Gruborima u kojima je 25. kolovoza 1995., 20-ak dana nakon akcije "Oluja", ubijeno petero starijih srpskih civila i zapaljeno više od 20 kuća. No, o pojedinostima njegovog iskaza večeras se nije moglo ništa doznati.

Ubili petero civila?

Ostala četvorica osumnjičenih branila su se šutnjom. Riječ je o Frani Drlji, vođi grupe pripadnika ATJ Lučko koja je ušla u Grubore, Božidaru Krajini, jednom od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživali teren, Berislavu Gariću, koji je kao i Drlje još aktivni pripadnik MUP-a, te o umirovljenom Igoru Beneti.

Trojicu od njih se tereti da su pri pretrazi u Gruborima kraj Knina ubili petero civila, a nakon toga zapalili većinu stambenih i gospodarskih objekata. Nakon toga su zajedno s četvrtim osumnjičenikom, odnosno neposrednim nadređenim na terenu, usmeno izvijestili zapovjednika akcije za područje Plavljanske doline da je akcija protekla bez incidenata.

>> Uhićen bivši Markačev pomoćnik Željko Sačić

Sačića, koji je tada bio pomoćnik zapovjednika stožera akcije nazvane "Obruč", sumnjiči se da je od UN-a bio obaviješten o zločinu ali nije ništa poduzeo da se slučaj istraži te otkriju i procesuiraju odgovorni za ubojstva i paljenje kuća. Zbog tih propusta, tvrdi policija, omogućio je da idućeg dana, 26. kolovoza, isti osumnjičenici sudjeluju i u akciji pretrage terena u mjestu Ramljanima gdje su također paljeni civilni objekti. Sačića se tereti i da je poduzimao mjere i radnje kojima je pomagao u prikrivanju tragova kaznenog djela kao i sprječavanju procesuiranja počinitelja. (HIna)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene