Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Narod odlučuje'' traži referendum o izbornom sustavu

Političari složni: Prijedlog građanske inicijative je ''promašen i opasan za Hrvatsku''

Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Inicijativa Narod odlučuje predstavila referendumska pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Građanska inicijativa ''Narod odlučuje'' objavila je referendumsko pitanje. Ako se pita njih, manjinci više ne bi mogli glasovati o Vladi i proračunu. Političke stranke žestoko osuđuju ovakvu najavu.

Građanska inicijativa ''Narod odlučuje'' želi promijeniti izborni sustav. Cilj im je smanjiti broj saborskih mjesta na najviše 120, manjincima na šest. Traže smanjenje izbornih jedinica na 10, a izborni prag na četiri posto. Žele tri preferencijalna glasa bez praga.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Slika nije dostupna BURNO U SABORU Žustra rasprava o provjeri potpisa za referendum o COVID potvrdama: Đakić napao Grbina, Jandroković ga izbacio iz sabornice

"Ulazak u Sabor je determiniran isključivo po principu preferencijalnih glasova birača, a ne na kojoj se poziciji nalazi određeni kandidat na listi koju je odredio šef stranke", rekao je Zvonimir Troskot koordinator građanske inicijative ''Narod odlučuje''.

Traže i dopisno ili elektroničko glasovanje za državljane izvan Hrvatske. Ali i ograničavanje manjinaca kada se glasuje o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

"Dio su posebne izborne jedinice koju čini cijela Hrvatska i time im je omogućeno da njihov glas vrijedi deseterostruko više nego glas ostalih birača u Hrvatskoj. Stoga je ova mjera ustavnopravna kojom se omogućuje očuvanje demokratičnosti i jednakopravnosti", pojašnjava Marija Burazer ideju građanske inicijative.

Stranke su složne - osuđuju ograničavanje manjina. "Mislim da su prava nacionalnih manjina nešto što se ne smije smanjivati. To su nekakvi standardi koje smo dostigli i nije dobro na takav način razmišljati", istaknuo je Lovro Kuščević, ministar uprave.

"Mislim da je u tom slučaju velika šansa da Ustavni sud sruši jednu takvu referendumsku inicijativu zbog tog konkretnog pitanja", kaže Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik Živog zida.

"Vidljivo je da je ona u jednom dijelu usmjerena za smanjenje manjinskih prava. Kroz jedan skriveni način pokušava se povećati udio dijaspore kroz ukupno smanjenje broja zastupnika što je zamotano u celofan većeg udjela preferencijskih glasova", razotkrio je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

"Inicijatori čim pokažu da su im manjine problem u svemu ovome onda sve postaje besmisleno. Zato smatramo da je ovo promašeno i opasno za Hrvatsku", rekao je Tomislav Stojak iz HNS-a.

S druge strane, ministar Kuščević priznaje: "Izborni zakon kao i svaki može biti bolji i da se o tome razgovarati. Međutim o tome će ministarstvo uprave i Vlada vrlo brzo raditi jedan izborni zakon."

SDP ponukan ovakvom inicijativom ponovno zaziva ustavne promjene. "Koje bi na bolji način regulirale referendumsku materiju. Mislim da bi bilo dobro da parlamentarne stranke razmotre tu inicijativu", rekao je Arsen Bauk.

"Bilo bi dobro da imamo nekoliko referenduma godišnje ili na jedan dan ili u sklopu nekih izbora lokalnih ili parlamentarnih da građani odlučuju o nekoj temi", kaže Sinčić.

A Troskot kaže kako je cilj inicijative stati na kraj neprincipijelnim koalicijama "najvećih stranaka u Hrvatskoj sa strankama poput HNS-a gdje im se po stranačkom partnerstvu dodjeljuju izvršne pozicije".

"Nije teško primijetiti da oni predlažu snižavanje izbornog praga, a nitko od njih nije u Hrvatskom saboru zastupljen niti može preći pet posto", primjećuje HNS-ovac Stojak.

Akcija prikupljanja potpisa kreće 13. svibnja i trajat će dva tjedna. Da bi do referenduma došlo, organizatori moraju prikupiti oko 380 tisuća potpisa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene