Hrvatsku je nedavno razveselilo što je Bruxelles dao zeleno svjetlo i novac za izgradnju Pelješkog mosta. No, problemi stižu iz susjedne BiH. Političari iz vladajuće bošnjačke stranke najavljuju da će zaustaviti projekt i ako treba, ići i na međunarodne sudove.


Na gradilištu Pelješkog mosta još se uvijek čuju samo cvrčci, i to se neće promijeniti ako se pita susjede iz Bosne i Hercegovine. Iz vladajuće bošnjačke stranke najavljuju stopiranje projekta. ''Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta. Žele da se prije riješe otvorena pitanja vezana za identificiranje morske granične crte'', rekao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

Spominju arbitražu, a žele i reviziju odluke Europske komisije o dodjeli 357 milijuna eura koje je Hrvatska tek nedavno dobila za izgradnju. ''Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkoga mosta, s obzirom na to da je Europska komisija odobrila projekt. Nema dakle nikakvih niti međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo izgradnju projekta'', rekla je ministrica regionalnog razvitka i fondova Gabrijela Žalac.

''Ovo se radi vjerojatno o pojedinačnim pokušajima skupljanja političkih poena u jednom dijelu političkog spektra u Bosni i Hercegovini, ali Hrvatska ide s Pelješkim mostom'', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

I dubrovački župan Nikola Dobroslavić čudi se ovim prijetnjama. ''Zahtjevi za bilo kakav prekid radova, bilo kakvo propitivanje projekta Pelješkog mosta nisu utemeljeni'', rekao je župan.

Oni koji žive u blizini budućeg mosta nestrpljivi su i žele da počne gradnja, a ni turisti iz BiH koje smo zatekli nemaju ništa protiv mosta. Hrvatska je dosad prihvatila sve primjedbe susjeda pa most gradi u svojim teritorijalnim vodama, a povećala se i njegova visina i raspon između stupova kako bi i najveći brodovi mogli proći prema Neumskom zaljevu.