Hrvatsku je nedavno razveselilo što je Bruxelles dao zeleno svjetlo i novac za izgradnju Pelješkog mosta. No, problemi stižu iz susjedne BiH. Političari iz vladajuće bošnjačke stranke najavljuju da će zaustaviti projekt i ako treba, ići i na međunarodne sudove.


Na gradilištu Pelješkog mosta još se uvijek čuju samo cvrčci, i to se neće promijeniti ako se pita susjede iz Bosne i Hercegovine. Iz vladajuće bošnjačke stranke najavljuju stopiranje projekta. ''Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta. Žele da se prije riješe otvorena pitanja vezana za identificiranje morske granične crte'', rekao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

Vezani članci Učenici srednjih škola obnovili kuću u Glini Varaždinski učenici brži od politike, obitelji u Glini izgradili kuću: "Nakon četiri mjeseca imamo dom". Priredili smo im i malo iznenađenje... Radovi na Pelješkom mostu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Opet problemi s Pelješkim mostom: Radovi na pristupnim cestama zapeli u birokraciji

Spominju arbitražu, a žele i reviziju odluke Europske komisije o dodjeli 357 milijuna eura koje je Hrvatska tek nedavno dobila za izgradnju. ''Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkoga mosta, s obzirom na to da je Europska komisija odobrila projekt. Nema dakle nikakvih niti međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo izgradnju projekta'', rekla je ministrica regionalnog razvitka i fondova Gabrijela Žalac.

''Ovo se radi vjerojatno o pojedinačnim pokušajima skupljanja političkih poena u jednom dijelu političkog spektra u Bosni i Hercegovini, ali Hrvatska ide s Pelješkim mostom'', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

I dubrovački župan Nikola Dobroslavić čudi se ovim prijetnjama. ''Zahtjevi za bilo kakav prekid radova, bilo kakvo propitivanje projekta Pelješkog mosta nisu utemeljeni'', rekao je župan.

Oni koji žive u blizini budućeg mosta nestrpljivi su i žele da počne gradnja, a ni turisti iz BiH koje smo zatekli nemaju ništa protiv mosta. Hrvatska je dosad prihvatila sve primjedbe susjeda pa most gradi u svojim teritorijalnim vodama, a povećala se i njegova visina i raspon između stupova kako bi i najveći brodovi mogli proći prema Neumskom zaljevu.