Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog veće sigurnosti

Je li odzvonilo brzoj vožnji? Policija s još više kamera kreće u lov na vozače "lake na gasu"

Kamerama do veće sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kamerama do veće sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kamerama do veće sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kamerama do veće sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamerama do veće sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Policija na prometnice širom zemlje postavlja kamere na 92 lokacije. Uz to, u planu je i nabava 150 radara koji će svakodnevno loviti brze vozače.

Diljem Hrvatske policija će postaviti 92 nova kućišta za kamere do kraja godine, uglavnom na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. U njima će biti 29 novih kamera za koje vozači neće znati na kojoj su lokaciji ako, primjerice, pritisnu papučicu gasa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Wales: Škola pod opsadom U divljačkom napadu nožem ozlijeđeno troje, policija poslala apel: "Snimka incidenta kruži društvenim mrežama, uklonite je" Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Kamere će promet nadgledati na području sedam policijskih uprava. U Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri.

''Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera. Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine'', objašnjava Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu.

Za postavljanje kamera na otvorenoj cesti, kaže Lisicin, trebalo bi dobro razmisliti. ''One bi stvarno trebale biti postavljene na onim dionicama cesta gdje se inače registriraju značajnija prekoračenja brzine'', ističe.

''Ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu'', tvrdi Damir Novak iz HAK-a.

Osim kamera, tu je još i 100 ručnih, kao i 50 stacionarnih radara. Cijela ta ergela uskoro bi mogla izaći na prometnice. Represija, kaže prometni stručnjak, nikada nije dobra. ''Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći'', objašnjava prometni stručnjak Ivan Dadić.

Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju sve registarske pločice zemalja EU, kao i naših susjednih zemalja. Ovo nije jedino postavljanje, a već početkom iduće godine bit će postavljeno 58 kućišta i 46 kamera.

Ako svemu ovome dodamo i nove presretače, koji su stigli početkom ljeta, ne preostaje ništa drugo nego pustiti gas i voziti po ograničenjima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene