Na zagrebačkom Jadranskom mostu je policija već počela s nadzorom. Uoči Martinja, njihove su kontrole povećane, a kazne koje prijete vozačima penju se i do 15.000 kuna.

Galerija


Diljem Hrvatske obilježava se Dan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara. Tradicionalno se praznik obilježava uz vino i upravo zbog većeg broja onih koji će pod utjecajem alkohola sjesti za upavljač, policija je po cijeloj Hrvatskoj krenula u lov na one koji popiju čašicu više.

Vezani članci Policija, ilustracija Zagrebačka policija potvrdila uhićenje iznuđivača naoružanog s dva pištolja u trgovačkom centru: Nitko nije ozlijeđen niti je bio ugrožen Ilustracija E, nećeš, razbojniče! Krao u trgovini pa napao zaštitara koji ga je uhvatio na djelu

Treba napomenuti ukoliko se odlučite večeras kockati i sjesti za volan pod utjecajem alkohola prijeti vam kazna od 1000 pa sve do 15.000 kuna. Primjerice ako imate više od 1,5 promila alkohola u krvi, dakle ako popijete sami bocu vina, možete završiti i u zatvoru na šezdeset dana. Oni koji će imati preko 0,50 promila bit će isključeni iz prometa.

Kako je do sad protekla kontrola i kolike su kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju, novinar NOVE TV, Domagoj Mikić, upitao je Josipa Mataiju, voditelja službe cestovnoga prometa.

Gdje danas možemo ičekivati policijsku kontrolu?

Možete nas očekivati na području cijele države. Aktivnosti smo započeli još u petak i provodit ćemo ih cijeli vikend. U njih će biti uključen maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika i sva raspoloživa oprema.

Što je eksperimetnima? Mnogi vozači se vole kockati, kasnije uzimajući žvakaće gume. No, može li to stvarno smanjiti promile na dregeru?

To sigurno ne može pomoći. Prije bih rekao da je to zavaravanje samoga sebe. Jedino što može pomoći je nekonzumacija alkohola.

Dakle, savjet je prilično jasan - ukoliko konzumirate alkohol nikako ne sjedajte za volan jer vam nikakvi eksperimenti neće pomoći. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr