Po uzoru na akciju mreže prometnih policija europskih država TISPOL, na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj u srijedu ujutro počet će se provoditi kontinuirani 24-satni nadzor brzine, koja je najčešći uzročnik prometnih nesreća.

Galerija


MUP je u utorak na svojim internetskim stranicama objavio kako će se 24-satna akcija provoditi od srijede do četvrtka u 6 sati ujutro, na velikom broju lokacija u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama.

Vezani članci Andrija Jarak razgovara s novinarem Jutarnjeg lista Dušanom Miljušem (Foto: Dnevnik.hr) Predstava za javnost ili se nešto valja iza brda?: "Kad se uhićuju ljudi iz tog miljea, to je uvijek predstava. Vidjet ćemo jesu li samo karika u lancu" Uhićenje u Prečkom (Foto: čitatelj) Ekskluzivno: Pogledajte snimku spektakularnog uhićenja u Zagrebu – blokirali ga vozilima pa bacili na tlo i priveli

Akcijom, kažu, osim represivnog žele i preventivno djelovati na sve vozače, zbog čega akciju i unaprijed najavljuju, pri čemu je svaka policijska uprava pozvala građane da predlože lokacije za nadzor brzine te su odabrane one najpogodnije.

U MUP-u navode kako će u akciji koristiti sve raspoložive uređaje i uključiti maksimalno mogući broj policajaca, a kako bi se akcijom pokrio što veći teritorij, lokacije će se mijenjati svaka dva do tri sata.

Napominju da je brzina najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama. Tako je u osam mjeseci ove godine, od ukupno 216 poginulih u prometnim nesrećama njih 81, odnosno 37,5 posto poginulo zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Ističu i kako su suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni za podizanje svijesti građana o njihovu doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Rezultati akcije bit će objavljeni u četvrtak na internetskim stranicama svih policijskih uprava i MUP-a, stoji u priopćenju. (Hina)