Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Martinje najcrniji dan na cestama

Policija upozorava: Novčane kazne i zatvor za pijane vozače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je spremna za vinski vikend. Narodni običaj krštenja mošta, poznatiji kao 'Martinje' u pravilu je najcrnji dan na hrvatskim prometnicama.

Alkohol i vožnja ne idu zajedno, no unatoč svim upozorenjima mnogo je vozača koji to zanemare. Policija će i ove godine biti na svim važnijim prometnicama u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pune ruke posla za policiju Neki jurili 185 km/h, drugi imali preko 3 promila alkohola u krvi: Pogledajte rekordne prekršaje Vožnja pod utjecajem alkohola - 1 KAP PREVIŠE Saldo sinoćnjeg Martinja: Troznamenkasti broj pijanih za volanom, jedna osoba teško ozlijeđena, a jedna smrtno stradala

>> Akcija policije povodom Martinja: 'Pijem - ne vozim'

Imaju i razloga jer je lani za Martinje u prometnim nesrećama poginulo 10 osoba, a tristotinjak ih je bilo lakše ili teže ozlijeđeno. Od 26 tisuća testiranih vozača čak dvije tisuće bilo ih je pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracijom alkohola bila je 4,40, a izmjerena je kod vozač koji je uhićen u okolici Varaždina, a najveća brzina od 248 kilometra na sat izmjerena je kod Slavonskog Broda.

Za prekršaje iznad 10 tisuća kuna uhićenje vozača

Alkohol sve ohrabri pa je lani čak 350 osoba upravljalo vozilom iako nemaju položen vozački ispit. Novčane kazne su iste od 5 000 do 15 000 kuna, te kazna zatvora u trajanju od 60 dana. Pijane vozače nakon kazne policija će odvesti na otrježnjenje u policijske ćelije.

Sve iznad 0,5 alkohola u krvi plaća se do dvije tisuće kuna. Iznad 1,5 promila 15 tisuća kuna. 'Za prekršaje iznad deset tisuća kuna  vozača možemo uhititi i nakon toga privesti prekršajnom sudu. Kazne su propisane i to se provodi', poručio je Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

'Ukoliko su u društvu,  a namjeravaju voziti, a žele piti, neka se međusobno dogovore tko će ostati trijezan i voziti. Apsolutno ako namjeravaju piti neka koriste javni prijevoz ili taxi službu, a ako su popili veće količine alkohola neka ne sjedaju za volan i upravljaju motornim vozilom najmanje 24 sata', poručio je Grac.

Osim tih nevjerojatnih brzina i vožnje u alkoholiziranom stanju, sve češći problem je i vožnja u suprotnom smjeru. Odsad će se to plaćati od pet do petnaest tisuća kuna ili zatvor od 60 dana. Sve to bit će praćeno oduzimanje dozvole na godinu dana. Brzina u kombinaciji s alkoholom je glavni razlog tragedija. Martinje svake godine ima sve više poklonika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene