Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost u prometu

Akcija policije povodom Martinja: 'Pijem - ne vozim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga za promicanje sigurnosti prometa 'Sigurnost u prometu' organizirala je okrugli stol 'Sigurnost u prometu 2010'. s naglaskom na Martinje.

Okrugli stol 'Sigurnost u prometu 2010. - alkohol, droge i lijekovi u prometu' održan je s posebnim naglaskom na Martinje, blagdan tijekom kojega će prometna policija pojačano nadzirati alkoholiziranost vozača.

Pročitajte i ovo Vožnja pod utjecajem alkohola - 1 KAP PREVIŠE Saldo sinoćnjeg Martinja: Troznamenkasti broj pijanih za volanom, jedna osoba teško ozlijeđena, a jedna smrtno stradala Slika nije dostupna UPOZORENJE VOZAČIMA Martinje je bilo veselo: Alkohol, droga, vožnja s mobitelom, bez pojasa... policija ne staje s kontrolama

Iako je broj prometnih nesreća i poginulih u padu, još je dosta prostora za preventivno djelovanje kako bi se dodatno smanjio broj prometnih nesreća s poginulim osobama, posebice alkoholiziranih, te onih pod utjecajem droga i lijekova, istaknuto je na okruglom stolu na kojem su, osim članova udruge, sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, prometni stručnjaci te liječnici.

U odnosu na prošlu godinu 13,3 posto manje nesreća

Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a rekao je da je prometnih nesreća u odnosu prema prošloj godini bilo 13,3 posto manje, a onih s poginulim osobama oko 20 posto. Do jučer ove godine u prometu je poginula 361 osoba, a prošle godine 475, izvijestio je. U tom razdoblju dogodilo se i oko 30 posto manje nesreća koje su izazavali alkoholizirani vozači ili su u njima sudjelovali, dodao je.

>> Rekorder Martinja: Uhvaćen s 4,4 promila u krvi

>> Martinjski rekorder vozio s 3,12 promila u krvi

Problemu alkoholiziranosti vozača policija daje veliku pozornost, naglasio je i najavio je da će tijekom Martinja, od 11. do 14. studenoga, policija pojačano nadzirati promet, posebice alkoholiziranost vozača. Zagrebačka policija uoči Martinja upozorava vozače da je najčešći uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama brzina koja je vrlo često povezana s alkoholom.

Viktor Forjan iz MUP-a najavio je pojačanu nazočnost policije na prometnicama te nastavak akcije 'Kad piješ - ne vozi' koja će se provoditi na poznatim okupljalištima mladih. I on je naglasio da je, uz prebrzu vožnju, alkoholiziranost jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. U raspravi koja je slijedila istaknuto je da je problem vožnje pod utjecajem alkohola poseban sigurnosni i društveni fenomen na koji je potrebno reagirati i represivnim i preventivnim policijskim metodama.

'Pijem - ne vozim'

Policija poziva vozače da pijani ne voze ili da osiguraju prijevoz ako piju te da u ime svetog Martina ne čine ono s čime svetac nije imao veze i zbog čega poslije mogu požalili. Zagrebačka policija i ove će godine tijekom Martinja provoditi preventivnu akciju 'Pijem - ne vozim' tako što će zaustavljati vozila s više osoba i predložiti im, ako se već nisu dogovorile, tko će od njih voziti, s tim da ta osoba ne pije alkohol.

U policiji kažu da su mladi, prema kojima je ta akcija najviše usmjerena, dobro prihvatili tu igru. Policija će vozača koji bi trebao ostati trijezan odabrati tako što će zavrtiti bedž sa strjelicom, a vozit će onaj na koga strjelica pokaže. Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je danas da će policija od 11. do 14. studenoga pojačano nadzirati vozače na cestama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene