Majka i dijete na biciklu/Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Majka i dijete na biciklu/Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Nakon što je prije nekoliko dana u Dubravi u večernjim satima lakše ozlijeđeno dvoje djece biciklista koji su bili na cesti bez nadzora starije osobe, zaštitne kacige i reflektirajućeg prsluka, zagrebačka policija ponovno je pozvala roditelje da se pridržavaju zakonskih odredbi po kojima, uz ostalo, biciklom na cesti smije upravljati osoba s navršenih 14 godina.


Roditelje, staratelje i druge osobe koje se skrbe o djeci, policija je pozvala da ne puštaju djecu bez nadzora u svakodnevnim situacijama, a posebice u prometu gdje postoji velika vjerojatnost za njihovo stradavanje.

Vezani članci Zastava Hrvatske Mladić u Petrinji zapalio hrvatsku zastavu pa zaradio kaznenu prijavu Ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Zabrinuti roditelji tvrde da u ambulantama odbijaju primiti bolesnu djecu. Liječnici objasnili o čemu se radi

Prema zakonskim odredbama, zaštitnu kacigu na glavi za vrijeme vožnje moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, dok biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

Djeca s navršenih 9 godina smiju upravljati biciklom ako su u školama osposobljene za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, dok ostala djeca s navršenih 9 godina smiju upravljati biciklom na cesti u pratnji osobe starije od 16 godina.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Bicikl mora imati svjetlo i zvonce, kočnicu za svaki kotač, stražnje pozicijsko svjetlo i crveni katadiopter (“mačje oko”) na stražnjoj strani, na svakoj strani pedale katadiopter žute ili narančaste boje, reflektirajuća tijela koja daju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama oba kotača.

Policija apelira na sve vozače bicikla da poštuju prometne propise i pridržavaju se zakonskih odredaba, a na ostale sudionike u prometu da paze na djecu koja su nesvjesna opasnosti u prometu. (Hina)