Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na prvom mjestu

Biciklisti, znate li kolike su kazne za kršenje prometnih propisa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaskom lijepoga vremena biciklisti se vraćaju u promet. To zahtijeva dodatan oprez vozača i pješaka, jer većina gradova nema dovoljno biciklističkih staza. Osijek ima više od 40 kilometara biciklističkih staza, to je najviše u Hrvatskoj. Ipak, ne voze svi stazom.

Vožnja po sredini kolnika. Skretanje bez pokazivanja smjera rukom. Vožnja po pločniku. Vožnja kroz crveno. Sve se to dogodilo u 5 minuta i to samo na jednom raskrižju. Kako li je tek u ostatku grada. Osijek vrvi biciklistima.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Ovaj grad može se pohvaliti s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj. 'Super je spojenost, povezanost i sve glavne ceste su na biciklističkim stazama, super', kaže biciklist Željko Mraz.

Unatoč kilometrima biciklističkih staza, mnogi još uvijek radije voze kolnikom. I to nepropisno. No, nije to jedini biciklistički grijeh. 'Prekršaj koji mi evidentiramo i koji bi ja svakako volio apelirat koji su bitni za sigurnost biciklista jest korištenje svjetla', kaže Ivan Pakšić iz PU osječko-baranjske.

>> Evo kako zaštit bicikl od krađe!

Vožnja bez svjetla može vas stajati 300 kuna, baš kao i vožnja pločnikom. S 300 kuna kažnjava se i vožnja bez reflektirajućeg prsluka, nepokazivanje smjera skretanja rukom, vratolomije u vožnji, te nepoštivanje prometnih znakova i signalizacije. Vožnja u alkoholiziranom stanju stoji 500 kuna.

Djeca biciklisti jasno se sjećaju svihz pravila ponašanja u prometu. Za razliku od njih odrasli su, čini se, ili zaboravili ono što su davno naučili ili ih nije briga za za vlastitu sigurnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene