Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju kolone na cestama

Idete na put? Policija upozorava vozače na gužve, promet će nadzirati i helikopterom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija tijekom produženog vikenda očekuje gužve i kolone na svim važnijim cestovnim pravcima, pogotovo onima prema moru. Vozačima su uputili važno upozorenje kako bi izbjegli prometne nesreće i stradavanja u njima.

Zbog dolaska velikog broja stranih vozila u našu zemlju, kao i odlazaka građana na godišnje odmore i povećenog tranzita vozila, naročito u dane produženog vikenda očekuju se prometne gužve na prometnicama koje vode prema moru.

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1, i to na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ušlo je i izašlo više od 246.000 vozila), te na dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, zatim na Istarskom ipsilonu, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama, poručuju iz policije.

Povećava se broj prometnih nesreća

Pročitajte i ovo Policajac Dobio novčanu kaznu Hrvatskog policajca koji se odazvao pozivu Vojske Srbije vratili na posao Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, a kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške i grubog kršenja prometnih propisa, MUP će pažnju posvetiti sigurnosti na cestama, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti, najavljuju.

U to će biti uključen maksimalan broj policajaca, a u funkcijuće biti stavljeni i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa - radari, testovi na alkohol i drogu.

Posebnu pažnju obratit će na one vozače koji krše prometne propise i prekršaje motociklista, najavljuju u policiji. Na dionicama koje su problematične, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom. Za nadzor stanja u prometu policija će koristiti i helikopter.

Upozorenje vozačima

Policija apelira na vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno upozoravaju vozače da prije kretanja na put:

  • provjere ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),
  • informiraju se o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
  • na put kreću odmorni, odnosno izbjegavaju polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena,
  • izbjegavaju polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne).

Podsjećaju vozače i na sljedeće:

  • zabranu korištenja alkoholnih pića prije i za vrijeme vožnje,
  • korištenje sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima u vozilu,
  • adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • korištenje zaštitne kacige,
  • prikagođavanje brzine kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, a naročito kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja kad cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put,
  • poštivanje ograničenja brzine,
  • poštivanje ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
  • kretanje krajnjom desnom prometnom trakom na autocesti, lijevu koristiti samo za pretjecanje,
  • na autocesti se ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
  • kod vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
  • prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
  • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
  • ne koristiti mobitel tijekom vožnje, a ako je to neophodno potrebno, koristiti ga uz handsfree,
  • pridržavati se naredbi policijskih službenika.

"Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovaj vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama", navode u policiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene