Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedna osoba poginula

Policija objavila detalje tragične nesreće na Istarskom ipsilonu: "To je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarska policija objavila je detalje nesreće na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo 59-godišnjak, ali i savjete za vozače što da učine u slučaju da na autocesti vide auto koji ide u pogrešnom smjeru.

"Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba", poručuje istarska policija, koja je objavila detalje nesreće koja se dogodila u srijedu navečer kod naselja Dolenja Vas.

Vozač (59) auta marke Opel pulskih registracija vozio je od tunela Učka prema Lupoglavu u suprotnom smjeru.

Vozač je ušao na autocestu na prometnom čvoru Lupoglav te se polukružno okrenuo i nastavio vožnju nazad prema Lupoglavu. Dolaskom do zavoja, na kojem je preglednost ceste nedovoljna, ugrozio je promet vozila iz suprotnog smjera i sudario se s automobilom marke Audi zagrebačke registracijske oznake, kojim se iz pravca Lupoglava kretao 35-godišnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prebačeno u bolnicu Užas na cesti: Dijete vozilo bicikl, na njega autom naletjela starija vozačica

Od siline udarca automobili su se odbili i udarili u zaštitnu ogradu.

Vozač Opela preminuo je na mjestu događaja te je njegovo tijelo prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. Vozač Audija prevezen je u riječku bolnicu, u kojoj je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Zbog očevida bio zatvoren promet

Za vrijeme obavljanja očevida, od 22:40 do 3:40, promet je južnim kolnikom autoceste od prometnog čvora Vranja do prometnog čvora Lupoglav bio u prekidu te se odvijao obilaznim pravcima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan su životne opasnosti Teška prometna nesreća u Makarskoj: Motociklist oborio dvije djevojčice na magistrali

Savjeti policije

Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u pogrešnom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi, koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe
  • Zabranjuje se pretjecanje vozila

"Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica", objavila je policija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene