Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic)
Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic

Zagrebačka policija u petak i subotu provodi Akciju nadzora vozača motocikala, mopeda i bicikala.


Cilj akcije je povećanje razine sigurnosti u prometu te je usmjerena na sprječavanje najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala, mopeda i bicikala, navode u policiji.

Vezani članci Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ne zaboravite pomaknuti kazaljke sata, a svjetla na autima upaliti od 1. studenog Policija, ilustracija (Foto: PU zagrebačka) Nadriliječnik u Zagrebu ženi izvadio krv, tvrdio da ima masnoću pa joj prodao dodatke prehrani za 1000 kuna

Poručuju da će posebnu pažnju pokloniti na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima i mopedima, isteka važenja prometne dozvole, neregistriranih vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, neisticanja ili nepropisnog isticanja registarskih pločica, tehničku neispravnost vozila i ostalih prekršaja u prometu. U provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke.

"S obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu, kao i sve češće sudjelovanje biciklista u prometnim nesrećama, posebna pozornost posvetit će se prekršajima koje čine vozači bicikala, a to su prekršaji vožnje po nogostupu, nekorištenja biciklističkih staza ili traka, kretanja u nedopuštenom smjeru, nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti, kao i ostali prekršaji", priopćeno je iz PU zagrebačke.

Također, ističu, sankcionirat će se i vožnja i parkiranje po biciklističkim površinama drugih skupina vozila – kretanje motocikala po biciklističkim trakama i drugi prekršaji koji ugrožavaju promet i sigurnost biciklista.