Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je počela isključivati iz prometa sve motore kojima je buka iz ispuha prekomjerna.


Tek kada prebučni vozači plate 700 kuna kazne, te spuste razinu ispod 100 decibela, bit će im vraćene registarske tablice. No, motoristi se bune. Uvjeravaju kako su njihovi ljubimci uredno prošli tehnički pregledf.

Vezani članci Policija, ilustracija Virus prazni džepove: Policija izrekla 13 novčanih kazni zbog kršenja samoizolacije Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Ministrica Nikolina Brnjac kažnjena s 2000, Goran Marić s 4000 kuna

Policajci zaustavljaju sve motore u prometu. Vozači ih moraju slijediti do tiše lokacije gdje ih se fonometrom kontrolira. Tablice većine zaustavljenih motora skinute su.'A kaj ću reć tužit ću se, žalit ću se. Takva država pa takav zakon', rekao je vozač dario kojem su skinute tablice. 'Da bi on ponovno mogao sudjelovati u prometu na cesti a da to bude u skladu sa propisima takovo vozilo se mora odvesti na izvanredni tehnički pregled', rekoa je Viktor Florijan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

Niti jedna stanica za tehnički pregled nema uvjete za mjerenje buke

Kažnjenim motoristima je nejasno kako su uopće mogli proći tehnički pregled? Zoran Kalauz iz Centra za vozila Hrvatske kaže da u stanici za tehnički pregled nadzornik samo subjektivno ocjenjuje da li je emisija buke prevelika ili nije

Nijedna stanica za tehnički pregled nema uvjete za mjerenje buke - poručuju iz centra za vozila - no, iako paradoksalno, takve primjedbe se ne uvažavaju.'Svi oni to rade namjerno ne iz neznanja nego uistinu znaju da na takav način dobivaju nekakve karakteristike svoga motora koji podsjećaju na trkači', rekao je Zoran Kalauz.

Akcija će se provoditi nekoliko puta u mjesecu, zasad samo na području Zagreba. U Hrvatskoj je registrirano više od pola milijuna motocikala i mopeda.