Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako je procurila vijest da je Sretko Kalinić, poznatiji kao Zver, krivotvorenu putovnicu nabavio u policiji ne prestaju reakcije.


I dok se sam ministar čudi kako je to moguće, bivše obavještajce to ne iznenađuje. Problem je jedino što je riječ o opasnim kriminalcima-atentatorima. Sretko Kalinić dobro je izgirao policiju. Jednu krivotvorenu putovnicu, na ime Milivoj Mandić navodno je dobio poštom iz Konzularnog ureda Hrvatske u Orašju u BiH. Po drugu na ime, Drago Cesar, navodno je otišao sam u zagrebačku Petrinjsku. Ministar u to ne želi vjerovati. 'Ne, nevjerovatna priča. Što sad? Da komentiram glasine? Mislim da nje istina,' rekao je ministar Tomislav Karamarko.

Vezani članci Turizam po korona pravilima - 7 Kakva nas sezona očekuje? Umjesto turista brojimo zaražene, a situacija se mijenja iz dana u dan: "Dobro nam došli na safe destinaciju" Kupnja putovnice, ilustracija Jedan od najvećih prevaranata u povijesti: Bjegunac pokušao ilegalno kupiti "zlatnu putovnicu" za EU

I dok se ministar čudi takvoj mogućnosti, stručnjacima je ta taktika dobro znana. Ukradena osobna, umetnuta fotografija, pa putovnica. Bivši pomoćnik ministra policije tvrdi najgore je što se u ovom slučaju radi o atentatoru na jednog premijera. 'Ne bi trebalo kriviti šalterske službenike, tu je riječ o administrativnim postupcima i procedurama. Ovdje krivnja ili težina odgovornosti leži na operativnim djelovima sustava sigurnosti. Pri čemu treba krenuti od dijela nacionalne sigurnosti, završiti na javnoj,' rekao je bivši pomoćnik ministra policije Joško Morić.

Računa se da Europom trenutačno kruži dvije do tri tisuće takvih hrvatskih putovnica. Doći do takve jedne nije teško. Upravo zato, krivotvorene putovnice za policiju ne smiju biti opravdanje. 'Ne može se policija izvlačiti na krivotvorene putne isprave. Da jedan ubojica živi tu pored vas, mogao ubiti još silne ljude.... Kalinić i ta banda, oni su morali jesti i piti, dakle za njih je netko znao. Sa zaprepaštenjem konstatiram da policija obmanjuje javnost jer tako govori da nije imala nikakve informacije,' bivši beogradski policajac Božidar Spasić.

>> Pritvor za Kalinića postaje stvar dogovora Hrvatske i Srbije

>> VIDEO: Sretko Kalinić prebačen u zatvorsku bolnicu

Da bi jedna putovnica imala pravo ime i lažnu sliku ili obrnuto, iza toga je uvijek stajao paradržavni ili državni aparat upozorava Spasić. I dok naša policija posljednjih dana češlja Lanište, upadajući ljudima u stanove pokazujući im fotografije kriminalaca, Srbija mudro šuti. Njih nitko ne pita kako to da i oni sedam godina nisu znali da im se kriminalci koji su ubili njihovog premijera kriju 350 kilometara od Beograda. Neki od njih još su u bijegu. Možda opet u Hrvatskoj.