Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićeno 37 ljudi

VIDEO Policija otkrila detalje razbijanja ogromnog balkanskog narkokartela: "Možemo zaključiti da su planirali likvidaciju..."

MUP, presica
MUP, presica MUP, presica
Aktualno Galerija MUP, presica MUP, presica Foto: MUP, presica +0 Međunarodna policijska akcija Galerija 1/2 >>
MUP je održao presicu povodom razbijanja opasnog narkokartela kojim je upravljao narkobos iz zatvora u Italiji. U sklopu akcije više zemalja uhićeno je 37 osoba. Sumnjiči ih se za masovnu trgovinu droga u vrijednosti od najmanje tri milijuna i 400 tisuća eura. Protiv 22 osobe doneseno je rješenje o provođenju istrage.

MUP je održao konferenciju za medije povodom provedenog međunarodnog kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo uhićenjem 37 osoba i razbijanjem moćnog narkolanca. Istraga je počela još u kolovozu prošle godine, a akcija se provodila u suradnji s Europolom i još sedam europskih zemalja.

MUP je objavio videosnimku uhićenja.

 

Na konferenciji su govorili: Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Ravnateljstvu policije, Vedran Libl, zamjenik ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage, Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga, Mišo Radovančević, voditelj Odjeljenja za prepovedane droge, Sektora za organizirano kriminaliteto u Upravi kriminalistične policije (Slovenija) i Semin Kadić, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije (Bosna i Hercegovina).

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestero državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji "Balkanski kartel".

"Policija se pozicionirala kao pouzdan parter i dokazala do može voditi ovako zahtjevno kriminalističko istraživanje", rekao je Kovač na press-konferenciji. "Individualni pristup jedne policije ne može osigurati dovoljnu učinkovitost, jedini put ka uspjehu je zajednička suradnja", rekao je. 

Članovi zločinačkog udruženja počinili su kaznena djela s elementima nasilja i ona djela koja imaju fatalan ishod. Zaplijenjeno je oružje, droga, ova akcija imala je prevencijski učinak", rekao je Kovač. U akciji je sudjelovalo više zemalja, izvršeno je zajedničko koordiniranje djelovanja prilikom uhićenja, rečeno je na konferenciji za novinare. 

Skupina je uhićena u sklopu nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj, a koje su, uz potporu časnika Europola raspoređenih na terenu, koordinirane iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za 18 članova međunarodne skupine osumnjiče za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe.

Goran Lauš rekao je da je istraživanje počelo još u kolovozu prošle godine. "Čuli smo da postoji nekoliko stanova za raspačavanje droge. U prvoj fazi smo u RH, najviše na području Zagreba, zaplijenili gotovo četiri kilograma kokaina i 8000 eura."

Potom je govorio kako su tekla uhićenja tijekom prošle i ove godine. 

Rekao je da su prvo presreli vozilo u Sloveniji, gdje su pronašli više od 300.000 eura namijenjeno za kupnju droge. U studenom prošle godine zaustavili su vozilo slovenskih registarskih oznaka, gdje je pronađeno pet kilograma kokaina i heroina. Uhićen je hrvatski državljanin", rekao je Lauš. 

Kaže da je vođa ove skupine uhićen prošle godine i da je izručen Italiji, gdje se nalazi u zatvoru. Kriminalnu skupinu vodio je iz zatvora u Italiji. 

"U Sloveniji su uhićene dvije osobe, kod njih je pronađeno 5 kg marihuane. U travnju je pak uhićen pripadnik zločinačkog udruženja, kod njega je pronađen kilogram kokaina. U Nizozemskoj su uhićena tri pripadnika ovog udruženja. Kod njih je pronađeno vatreno oružje, sredstva za vezivanje... Oni su bili u fazi pripremanja izvršenja nekog težeg kaznenog djela. U prosincu je u Zagrebu zaplijenjeno više od 2 kg kokaina u Zagrebu... U travnju je kod državljana BiH pronađeno više od 2 kg kokaina. U kordinaciji s kolegama određen je datum realizacije, kad su se na području više zemalja odvijala uhićenja svih pripadnika ovog zločinačkog udruženja. Oformili smo Stožer koji je zapovijedao ovom akcijom. Na području RH izvršili smo 11 pretraga. Uhitili smo devetero ljudi", rekao je Lauš. 

"U akciji je uhićeno 37 ljudi, od toga 11 državljana Hrvatske. Nakon što izvršene sve dokazne radnje, tijekom akcije 24. 5. policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 22 osobe za zločinačko udruženje", rekao je Lauš. 

Skupina je, prema policiji, kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Tijekom akcije policija je kod osumnjičenika pronašla 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica. Policija nastavlja da su među objektima koji su pretraženi tijekom akcije nalazi zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH, a gdje su se čuvali droga, oružje i eksplozivi.

Mišo Radovančević iz Slovenije govorio je o dijelu rada policije u Sloveniji. Kazao je i da se prema onome što je zaplijenila policija, lako da zaključiti da je skupina planirala likvidaciju. 

Lauš je rekao kako nemaju saznanja da je skupina planirala likvidacije na području Zagreba. "Zagreb je i dalje siguran grad", rekao je. 

O planu za veća kaznena djela, rekao je. "Pronađena su sredstva za vezivanje... No to se nije dogodilo na području RH, već na području Belgije." Za ovo zločinačko udruženje karakteristično je da su oružje i eksploziv skladištili u više zemalja, rekao je Lauš. 

Na presici je bilo riječi o daljnjoj proceduri i hoće li biti tražena neka izručenja. "U odnosu na prvookrivljenog, koji je u Italiji, nije traženo izručenje. Za ostale ćemo tek razmotriti instrumente koje imamo na raspolaganju. Od 22 dio ih se nalazi u zatvoru u RH, dio je u nekim drugim zemljama, za dio njih nije ni zatražen istražni zatvor." 

Cezar upravljao narkokartelom iz zatvora

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za 18 članova međunarodne skupine osumnjiče za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Branimir Puklin je nakon ročišta u četvrtak rekao da sudac istrage dijelom nije prihvatio istražni zatvor u odnosu na pojedine od tih okrivljenika vezano za opasnost od utjecaja na svjedoke, ali je svim u srijedu uhićenim okrivljenicima određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dijela i opasnosti od bijega.

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji "Balkanski kartel".

Dio skupine otprije u zatvoru

Ostali okrivljenici se otprije nalaze u zatvoru ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neslužbeno se doznaje da će Hrvatska zatražiti izručenje osumnjičenika koji su uhićeni u Sloveniji.

Skupina je uhićena u sklopu nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj, a koje su, uz potporu časnika Europola raspoređenih na terenu, koordinirane iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Zapadnobalkansku skupinu navodno je predvodio državljanin BiH Dino Muzaferović (37) zvan Cezar kojeg Europol smatra „visokovrijednom metom''. Policija, ne otkrivajući identitete, navodi da Muzaferović trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke.

Uskok je ranije, ne navodeći identitet, izvijestio kako sumnja da je Muzaferović početkom 2022. ustrojio zločinačko udruženje za kontinuiranu nabavu, prijevoz i prodaju kokaina, heroina, marihuane i hašiša, kao i za nabavu i prodaju raznih vrsta i većih količina vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari. Mediji ističu da se neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti za likvidacije zaštićenih svjedoka te visokorangiranih policajaca.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Muzaferović organizirao i financirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge iz Nizozemske i Belgije, marihuane i hašiša iz Crne Gore, a heroina iz Turske. Nadalje je organizirao prijevoz droge u Sloveniju, Hrvatsku i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju prodaju drugim preprodavačima iz Njemačke, Turske, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske te BiH.

Osim toga, Muzaferović je organizirao i financirao nabavu, skladištenje, prijevoz i daljnju prodaju vatrenog oružja, streljiva i eksploziva iz BiH u Hrvatsku. Oružje se, navodi Uskok, skladištilo na zasad nepoznatim adresama u BiH, a dio u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Također se sumnjiči i za kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta u automobilima u kojima se krijumčarila droga i oružje te prevozio novac za kupnju droge. Uz to, nabavljao je i kriptirane mobitele kojima su se u komunikaciji služili članovi skupine, a unajmljivao je i stanove koje su koristili članovi bande te garaže gdje su skrivali oružje.

Muzaferović se sumnjiči i da je pokrivao sve troškove skupine te da je djelovanje vodio iz zatvorske ćelije u Rimu gdje služi četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Svaki član skupine imao određene zadaće

Policija je priopćila da je svaki od članova skupine imao određene zadaće, a neki od njih bili su zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora oko prodaje droge i oružja. Za prijevoz droge kamionom, nadodala je policija, bio je zadužen obrtnik koji je organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene