Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna tajna struke

Rade li policajci u fušu iako im je to zabranjeno? "To je zvono za uzbunu, znači da su potplaćeni"

Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Prošlog je mjeseca na splitskim Bačvicama u jednom klubu proboden interventni policajac. Nakon toga su se pojavile sumnje da je izvan službe radio kao zaštitar. U Hrvatskoj nije tajna da se to događa, iako je policajcima to zabranjeno. Sindikati zbog toga poručuju da se policajcima trebaju povećajti plaće ili dopustiti dodatno zanimanje.

Policajcima zakonom nije zabranjeno da nakon posla u policijskoj postaji obavljaju neku drugu vrstu posla, ali im to zabranjuje pravilnik prema kojem im zbog obavljanja drugih poslova prijeti otkaz. Za Sindikat policije Hrvatske (SPH) takav je pravilnik neprihvatljiv.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

"To je zvono za uzbunu ako naši policajci rade neke druge stvari. Znači da su potplaćeni, kao što mi cijelo vrijeme pričamo", rekao je Dubravko Jagić, predsjednik SPH.

Pravilnik policajcima brani obavljanje bilo kojeg dodatnog posla koji bi se mogao preklapati s policijskim. No, pri tome je teško odrediti granicu između poslova koji se preklapaju ili ne preklapaju s policijskim.

"Teško je naći segment u društvu nad kojim policija ne bi mogla imati neki nadzor ili neku kriminalističku obradu ili istraživanje. Najčešće se spominju zaštitarski poslovi jer su najsrodniji s policijskim poslom", rekao je kriminalist Željko Cvrtila.

Prosječna plaća policajaca iznosi oko 5500 kuna. Za opis i vrstu posla, gdje im je glava svakodnevno u torbi, to je premalo. Kao zaštitari, to mogu zaraditi za samo jedan vikend.

"Naša intencija i zahtjev Vladi je da se na sigurnosti ne smije štediti i da policijski službenik početnik mora imati plaću od najmanje 7000 kuna", rekao je Jagić. "Ukoliko ih dovoljno platiti, neće radit u fušu", dodao je.

Policija ne otkriva koliko je policajaca zbog dodatnih poslova sankcionirano i kojom kaznom. Od sive zone svi okreću glavu. Dok se nešto ne dogodi, kao krajem prošlog mjeseca u Splitu kada je izboden interventni policajac, za kojeg se sumnja da je radio kao zaštitar. Ali, dok radi u fušu, policajac i dalje ima ovlasti policije.

"Kad bi radili u nekom klubu, oni koji bi uopće nešto pokušavali bi znali da je policajac prisutan i to bi bila barijera i onda bi možda bilo manje problema", rekao je Jagić.

U europskim zemljama praksa je drugačija. Policajci smiju raditi kao zaštitari što se pokazalo kao dobra stvar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene