Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polančec: S ulaskom u EU radnička prava će se povećati, a ne smanjiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec odbacio je danas bojazan da će se u postupku prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom smanjiti radnička prava, ustvrdivši da će se, naprotiv, ta prava povećati.

"Bit će i određenih proširenja radničkih prava", odgovorio je Polančec Borisu Kunstu (HDZ) koji ga je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, pitao što radnici mogu očekivati od usklađivanja radnog zakonodavstva i je li istina da socijalni partneri traže drastično rezanje radničkih prava, poput neplaćene stanke za ručak ili ograničavanja godišnjeg odmora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saborska rasprava Kosor: Novi ZOR neće ukinuti sva stečena radnička prava Slika nije dostupna Sarkozy predao Pekingu popis zatočenika zbog ljudskih prava

Polančec je naglasio da će se broj dopuštenih prekovremenih sati u tjednu sa sadašnjih deset sati smanjiti na osam, a da će se godišnji odmor produžiti.

Sada je utvrđeno da radnik ima pravo na minimalno 18 radnih dana godišnjeg odmora, u što nisu ulazile subote pa je odmor trajao najmanje tri tjedna. Ubuduće će godišnji odmor trajati minimalno 24 radna dana, u što će se računati i subote, što znači da će radnik na godišnjem biti najmanje četiri tjedna.

Poslodavci će, pak, radnicima koji odlaze iz tvrtke morati omogućiti da iskoriste godišnji odmor ili će im ga platiti, napomenuo je Polančec.

Odbacio je i tvrdnje o prečestom zapošljavanju na određeno vrijeme, navodeći da u Hrvatskoj ima 12,9 posto zaposlenika s takvim ugovorima, dok ih je u zemljama EU-a 14,9 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene