Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava

Kosor: Novi ZOR neće ukinuti sva stečena radnička prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako su nužne određene restrikcije vezane uz kolektivne ugovore, ali i odbacila tvrdnju SDP-ovca Željka Jovanovića da vlada kroz novi Zakon o radu namjerava ukinuti sva stečena radnička prava.

Jovanović je premijerku optužio da je potpisujući kolektivni ugovor s javnim i državnim službenicima obmanula radnike i sindikate, jer im kroz zakonske izmjene namjerava ukinuti sva stečena prava. 'Vrijedi li Vaš potpis išta', pitao je Jovanović. Kosor mu je odgovorila da su kolektivni ugovori sklapani dok je bilo više novca te da je kriza promijenila situaciju. Odbacila je, međutim, tvrdnju o ukidanju svih stečenih prava. 'To je čista neistina, koju odlučno demantiram. Dapače, mnoga prava ostaju na snazi, a određene restrikcije nužne su da bismo osnažili gospodarstvo za ulazak u EU', rekla je premijerka. Jovanovića je optužila za demagogiju, podsjetivši da je SDP-ova vlada otpuštala ljude u MUP-u te smanjila prava branitelja i rodilja. Danijela Mondekara (SDP) zanimalo je što točno radi premijerkin savjetnik Davor Stier, kolika mu je plaća i u kojoj valuti.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna Najavili prosvjede Sindikati o izmjenama ZOR-a: Vlada i poslodavci su nas izigrali

>> Milinović o 93: SDP i Rode vrijeđaju struku!

>> VIDEO Tanjuri u Saboru: 'Ovo je životna statistika!'

Na Mondekarovo spominjanje da je Stier 'bio štovatelj ustaškog režima', Kosor je uzvratila da bi se slično moglo reći i za neke visoke dužnosnike koji su pjevali neke pjesme, poput bivšeg predsjednika Republike. Kazala je da je Stier posebni izaslanik premijerke, koji sudjeluje u radu pregovaračkog tima, ali i u brojnim sastancima vezanim za ulazak Hrvatske u EU, pa i da je odradio ogroman posao na postizanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Kazala je da Stier radi sve što vlada zaključi da je nužno i da za to prima plaću od 24 tisuće kuna. Mondekaru je, međutim, sporno što je Stier javno kazao da plaću prima u eurima, iako mu je radno mjesto u Zagrebu. 'To je kupovanje političke odanosti za novac poreznih obveznika', ustvrdio je Mondekar. Kosor je odbacila i tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da je Ministarstvo zdravstva ukinulo zagrebačke bolnice.

Kosor: Bolnice nisu ukinute

'Kada ćete ukinuti tog ministra zdravstva i razveseliti sve hrvatske građane', upitao je Stazić premijerku, ustvrdivši da je zbog 'neshvatljive tvrdoglavosti i inata ministra Darka Milinovića donesen zakon zbog kojeg je rođeno 93 djece manje nego lani'. Ustvrdio je da je ministar ukinuo i besplatno dopunsko osiguranje za brojne građane, bolnice u Zagrebu te rodilišta u Makarskoj i Sinju. Kosor je uzvratila da bolnice nisu ukinute, nego da su spojene uprave, kako bi se smanjili troškovi i omogućilo zapošljavanje više od 150 medicinskih sestara, radi bolje skrbi za pacijente. Ustvrdila je da su mjere racionalizacije zdravstvu uštedjele ukupno 320 milijuna kuna, ističući da nije riječ o beznačajnom novcu. 'To što je SDP-ov zastupnik rekao da je riječ o pišljivih 20 milijuna pokazuje skandalozan odnos prema novcu poreznih obveznika, 20 milijuna je ogroman novac. I pet lipa poreznih obveznika je ogroman novac i tražimo odgovornost za njegovo trošenje', rekla je premijerka.

Kazala je i da je o ukidanju nekih rodilišta odlučio stručni nadzor, a ne ministar zdravstva. Premijerka je komentirala i bedževe s brojem 93 koje SDP-ovci danas nose kao prosvjed protiv Zakona o umjetnoj oplodnji. 'Zbog vaših bedževa mislila sam da nešto u SDP-u gori i da treba pozvati vatrogasce', kazala je. Davorko Vidović (SDP) protumačio je da razlog policijske pretrage računala blogera Marka Rakara leži u istrazi o objavi dijela registra branitelja 'bila želja da se dokopaju zanimljivih podataka iz kampanje predsjednika Ive Josipovića ili strah vlade da će se otkriti lažirani ratni staž nekog ministra ili HDZ-ova zastupnika'. Takvo tumačenje Kosor je nazvala 'najgrubljim insinuacijama i lažima' te pritiskom SDP-a na MUP. Rekla je da će 'ministru o kojem je riječ' preporučiti da izlista svoje podatke iz Registra branitelja i dostavi Vidoviću, jer je 'taj ministar časno branio Hrvatsku, na ponos svih nas'.

Naglasila je da policija samostalno provodi istrage te da ona, kao premijerka, samo pazi na to da policija 'ni za milimetar ne prekrši zakon'. 'Skandalozno je i pomisliti da bi policija htjela podatke o predsjedniku Josipoviću', rekla je Kosor, ističući da je kampanja već gotova, a predsjednik izabran. Vidoviću je poručila i da bi, kad je riječ o Rakaru, trebao voditi računa o tome da svatko ispuni svoje obveze prema proračunu. Vidović joj je, pak, uzvratio da je istraga 'bila samo uvertira u ono što je uslijedilo ovih dana, a to je rezanje braniteljskih mirovina'. Igoru Dragovanu (SDP) čudna je, pak, izjava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da 'policija ne može postupiti protuzakonito'. Premijerku je upitao dijeli li takvo mišljenje 'i kad je riječ o batinjanju 20-godišnjeg mladića u Karlovcu i maltretiranje Marka Rakara.

Kosor je odgovorila da je MUP kaznio sve koji su bili uključeni u slučaj u Karlovcu. SDP je optužila da 'vrši kontinuirani pritisak na policiju, otkad se borba protiv korupcije usmjerila prema nekim SDP-ovim gradonačelnicima'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene