Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polančec: Neće biti otpuštanja u hrvatskim brodogradilištima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neće biti otpuštanja ni u jednom hrvatskom brodogradilištu niti gubitka i jednog radnog mjesta, iako individualni planovi restrukturiranja za neka brodogradilišta pokazuju njihovu dugoročnu neodrživost, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

"Neće biti otpuštanja. Borimo se da dokažemo održivost, ali sada individualni planovi ne pokazuju održivost za sva brodogradilišta", odgovorio je Polančec SDP-ovcu Marinu Jurjeviću, kojega je zanimalo hoće li, zbog zahtjeva Europske komisije da se ukinu državne potpore za neodrživa brodogradilišta, biti otpuštanja radnika i kako ih Vlada kani zbrinuti.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Pokazali interes Kineska delegacija posjetila 3. maj, Horvat: "Mislim da ćemo konačnu odluku dobiti vrlo skoro" Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 1500 otkaza u Uljaniku S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli"

Polančec je kazao da su sve dosadašnje hrvatske vlade subvencionirale brodogradilišta, a da taj sustav niti razina državnih potpora nisu u skladu s onima u EU.

Dodao je se usklađivanju prišlo već i ranije, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te su izravne potpore s 10 posto smanjene na nešto iznad 7 posto u ovoj godini - cilj je do 2015. izravne potpore svesti na nulu.

Polančec je napomenuo da ni jedno hrvatsko brodogradilište lani nije pozitivno poslovalo, da njihovi individualni planovi ne pokazuju dugoročnu održivost dijela 'škverova', zbog čega će, istaknuo je, neka brodogradilišta morati ići na prenamjenu, a neka više neće moći na svom lokalitetu graditi brodove.

Damira Kajina (IDS) zanimalo je na koji način Vlada kani privatizirati Uljanik, ističući da menadžment tog pulskog brodogradilišta i lokalne vlasti upozoravaju da Uljanik nije spreman za privatizaciju, upitavši Polančeca i jesu li on i ostali članovi Vlade cijelom svojom imovinom spremni odgovarati ne uspije li privatizacija.

Polančec je naglasio da je Uljanik jedno od najboljih ili najbolje hrvatsko brodogradilište te da će takvo i ostati i nakon privatizacije.

O tome kakav će se model privatizacije primijeniti u Uljaniku odlučit će se, kaže, nakon što se riješi problem pomorskog dobra u sklopu tog brodogradilišta, koje ne smije biti predmet privatizacije.

"Kada to riješimo, za stol će sjesti menadžment Uljanika, sindikati, lokalna samouprava, HFP i Vlada, pa ćemo tražiti najbolji model privatizacije na korist svih spomenutih", rekao je Polančec.

Željko Jovanović (SDP) upitao je je li Vlada uistinu spremna smanjiti stopu PDV-a, na što mu je ministar financija Ivan Šuker odgovorio kako će se o toj mjeri promišljati ne uspije li Hrvatska u pregovorima s EU izboriti prijelazno razdoblje za zadržavanje nultih stopa PDV-a za neke proizvode.

"Ako ne uspijemo izboriti određeno prijelazno razdoblje, moramo razmišljati da se to ne prelomi na leđima građana. Kada utvrdimo pregovaračka stajališta, znat ćemo što i u kojim rokovima trebamo izvršiti", rekao je Šuker.

Premijer Ivo Sanader odbacio je nagađanja da će zbog zahtjeva iz EU da se ukinu državne potpore brodogradilištima biti otpuštanja radnika.

"Ni jedan škverarin ni u jednom brodogradilištu neće ostati bez posla. To je moja poruka škveranima", kazao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da je netko namjerno plasirao tezu o otkazima, te ustvrdio da ni jedna vlada nije učinila više za riječko brodogradilište Viktor Lenac.

"Spasili smo ga s ruba provalije", rekao je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene