I stanje u zdravstvu je "sjajno". Toliko da djeca oboljela od raka danima nemaju aparat na Klinici za tumore jer je aparat neispravan.

Galerija Goran Roić Uređaj za radijaciju - 2 Uređaj za radijaciju - 1 +0 Marijo Ružal

Petogodišnji Marsel ima zloćudni tumor na mozgu. Prošao je operaciju, a sad prolazi - zračenje.

Vezani članci Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin: ''Vladajući žele staviti šapu na zdravstveni sustav'' Jasna Karačić Šefica Udruge za prava pacijenata: ''Vidimo razne interesne skupine od kojih svaka želi zadovoljiti svoju stranu, a ne vidimo da to ide u korist pacijentima''

"Novi aparat kojim je bio zračen se pokvario tako da je prebačen na stari aparat nakon dva dana. Sad nismo sigurni da li je to zračenje toliko kvalitetno koliko bi bilo na novom aparatu", kaže Marijo Ružak, Marsselov tata.

Vrhunskom uređaju za radioterapiju, Varian truebeam. Puno je precizniji, kažu nam liječnici, od ostalih uređaja kojima se zrače bolesnici. A sada je izvan funkcije.

"Varian je stao. Stalo je i liječenje djece s tumorima mozga, sa sarkomima i metastazama u plućima. Pregaženo je i obećanje roditeljima da će im djeca dobiti najbolje trenutno moguće liječenje u hrvatskim državnim bolnicama, jer Varian je trenutno najbolji mogući linearni akcelerator za zračenje djece s malignim bolestima", piše jedan liječnik.

Popravak bi, kažu, stajao oko 100.000 eura. A kada će ga popraviti ne zna se. Jer se bolnice ne mogu dogovoriti tko bi ga trebao popraviti. Naime, uređaj se nalazi na Klinici za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, ali ga je nabavila Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj.

"Molimo Vas da se obratite Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, jer je uređaj u njihovom vlasništvu", odgovorio je prof.dr.sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC sestre milosrdnice.

Ravnatelj Klaićeve ističe da oni nemaju djelatnost ni djelatnike radioterapije pa na tom uređaju ni ne rade.

"Uređaj je isporučen u dakle KBC Sestre milosrdnice koja ima tu djelatnost u partnerstvu sa njima uz njihovu obavezu da opskrbe i djecu kojima je potrebno zračenje", rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ističe kako je uređaj prilagođen za radioterapiju djece, no većina pacijenata su odrasli. Pa su, kaže, pokrenuli formalno prebacivanje vlasništva.

Ali dok ne prođe taj postupak bolnica je vlasnik uređaja.

"Formalno. Dakle Klinika za dječje bolesti je ugovorno preko EU fondova iz nacionalnog interesa zanovila taj uređaj. Iznaći ćemo rješenje da prebacimo vlasništvo i da servisiramo taj uređaj i da on bude u redovitoj funkciji", rekao je Roić.

Dok se bolnice loptaju, ministarstvo na naš upit nije odgovorilo. A pacijentima je nevažno tko je vlasnik uređaja ni tko će ga popraviti. Očekuju da on radi i da ih liječi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju