Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke prava i saborski zastupnik Danijel Srb najavio je danas u Osijeku da ta stranka sutra pokreće potpisivanje peticije, kojom će se od Vlade RH zahtijevati trenutno pokretanje spora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu radi rješavanja graničnoga spora sa Slovenijom.


Na konferenciji za novinare Srb je izvijestio kako će potpisivanje peticije početi sutra u podne u svim gradovima sjedištima županija. Nedavnim zaključkom slovenskog Državnog zbora o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa kod pristupanja Hrvatske NATO savezu 'došlo je do prejudiciranja granice između Slovenije i Hrvatske', rekao je i istaknuo: 'Time su se stekli apsolutno svi uvjeti da Republika Hrvatska pokrene spor pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu radi razrješavanja graničnog prijepora. Dosadašnja politika kojom je Hrvatska, stalno očekujući razumijevanje slovenske strane i nastojeći zadržati dobrosusjedske odnose, uz kontinuirano slovensko inzistiranje na arbitraži, dovela nas je do toga da Hrvatska više nema što čekati i popuštati'.

Stekli su se apsolutno svi uvjeti da Republika Hrvatska pokrene spor

Rekao je kako HSP očekuje veliki odaziv građana kojima je, kako drži, 'dojadilo čekati rješavanje graničnoga spora'. Ocijenio je da je zaoštravanje odnosa Slovenije i Hrvatske započelo još 1994. izjavama u slovenskom Parlamentu da, naveo je, 'Hrvatska treba moliti za prijateljstvo sa Slovenijom'. Od toga trenutka odnosi i mogućnosti za rješavanje graničnoga spora su se samo pogoršavali, a Hrvatska više nema nikakvog razloga čekati ili očekivati da će se slovenska politika promijeniti, jer se sa svakom promjenom vlade u Sloveniji situacija isključivo zaoštravala, ustvrdio je Srb.

Vezani članci Muškarac iz Slovenije opisao kako su ga oteli migranti (Foto: 24ur) - 3 Ispovijest muškarca kojeg su u Sloveniji oteli migranti: ''Vezali su mi ruke i zaljepili usta. Bojao sam se da su ostavili bombe u autu...'' Policija (Foto/Arhiva: Marko Jurinec/PIXSELL) Drama u Sloveniji: Migranti se starcu predstavili kao arheolozi pa ga vezali i strpali u prtljažnik

Srb smatra da Hrvatska, u slučaju da ne pokrene spor pred Sudom u Haagu, može očekivati samo daljnje zaoštravanje odnosa i nove diplomatske pritiske kako bi popustila u rješavanju graničnog spora.