Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU Most Wanted

Skriveni pred očima javnosti: Ovo su tri najtraženija Hrvata među svjetskim bjeguncima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europol i ENFAST pokrenuli su kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji.

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) i Europol pokrenuli su kampanju ''EU Most Wanted 2021'', usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti.

Pročitajte i ovo Europol - 2 Osobna karta kriminala Kriminalne mreže duboko su infiltrirane u sve pore društva, a u europskim bandama visoko kotiraju i Hrvati: "Više se ne možete skrivati" Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i trgovanja ljudima.

Iz MUP-a građane mole da posjete internetsku stranicu EU Most Wanted, gdje mogu pogledati fotografije bjegunaca i provjeriti prepoznaju li nekoga od njih.

''Ako Vam je netko od njih poznat, o tome nas možete anonimno obavijestiti putem web-stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca'', dodaju iz MUP-a.

Gotovo sve države članice EU-a sudjeluju u kampanji, a na stranici su trenutačno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Hrvatski bjegunci

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i trojica iz Hrvatske. 

Zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001. godine traži se 58-godišnji Marko Nikolić, koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Traga se i za Milanom Nikolićem (45), koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva 2005. godine.

Zbog pokušaja ubojstva 2019. godine traži se i 25-godišnji Josip Mihajlović.

Dosad uhićeno 110 bjegunaca

Ukupno šesnaest bjegunaca uhićeno je 2020. godine, a pet od tih uhićenja dogodilo se zahvaljujući kampanji, kažu iz MUP-a.

Od 2016. godine, kada je kampanja počela, uhićeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama zaprimljenim putem internetske stanice ''EU Most Wanted''.

Kampanju je pokrenula mreža stručnjaka ENFAST u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za pronalaženje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te je za njima raspisan europski uhidbeni nalog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene