Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sadnica maslina

Pokrenuta istraga protiv Stipe Gabrića Jamba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Stipe Gabrića Jamba i još dvojice zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti USKOK je donio rješenje o pokretanju istrage protiv Stipe Gabrića Jamba i još dvojice osumnjičenika.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje'' Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Bivšeg gradonačelnika Metkovića sumnjiči se da je tijekom studenoga 2007. godine, od drugookrivljenog, Milorada Dodiga, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je Gabrić bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici.

Nabavljao sadnice maslina

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo je na Gabrićev zahtjev, sumnja se, u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna.

Jambo: I ovu optužnicu mogu objesiti mačku o rep!

Trećeokrivljeni je Petar Čarapina, ondašnji pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića te ga se sumnjiči da je s Gabrićem od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, Gabrić je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od trećeokrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna.

Ukupna šteta - najmanje pola milijuna kuna

Osim navedenog Stipu Gabrića se sumnjiči i da je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izašao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od drugookrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s prvookrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, drugookrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene