Obavijesti Pretražite Navigacija
Nadzori u Janafu i Plinacru

Neposluh u državnoj tvrtki: Direktor HNS-ovac odbio Vladi slati izvješća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Janafa, HNS-ovac Dragan Kovačević, navodno nije htio poslati izvješća o marketinškim aktivnostima te tvrtke Vladi pa je u njoj pokrenut nadzor Ministarstva financija. Iz drugih je razloga nadzor krenuo i u Plinacru, koji također vodi jedan HNS-ovac.

Tvrtka Plinacro potvrdila je u četvrtak navečer da je Ministarstvo financija pristupilo nadzoru financijskog poslovanja tog javnog poduzeća, odnosno prikupljanja i analize podataka vezano za racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje, a iz Janafa vezano za nadzor kažu kako je već ranije dogovoreno da će se čelnici te tvrtke u petak sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna žestoke optužbe o aferi janaf Neviđeni istup predsjednika Milanovića: ''Ministar je znao, trebao je upozoriti premijera... Imaš, prati, hapsi! Lovili su King Konga, upucali kokoš'' Slika nije dostupna novi zaplet Mito navodno predano na zanimljiv datum! Je li Jakov Kitarović odgovor na pitanje zašto se aktere afere nije ''odmah hapsilo''?

"Ministarstvo financija je 19. ožujka u sklopu svojih redovnih aktivnosti pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanju i analizi podataka s naglaskom na racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje. Službenicima Ministarstva financija omogućen je nadzor i dostava svih traženih podataka u najkraćem mogućem roku te će nakon toga Ministarstvo izraditi izvješće o racionalizaciji poslovanja i provedbi mjera štednje za tvrtku Plinacro d.o.o.", navodi se u odgovoru Plinacroa na upit o nadzoru Ministarstva financija.

>> Ministrica potvrdila: Moj će suprug dati otkaz u Plinacru, uzdrmani smo kao obitelj

>> Saucha ponudio ostavku, Milanović je odbio!

Iz Janafa odgovaraju kako surađuju sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama te najavljuju kako će se Uprava te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

Tvrtka Janaf d.d. surađuje sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama, pa tako možemo potvrditi kako je već ranije za sutra, petak 22. ožujka, ujutro dogovoren sastanak Uprave Janafa s predstavnicima Ministarstva financija vezano uz financijski nadzor, odgovaraju iz Janafa na upit o nadzoru.

Kasnije je stiglo i novo Janafovo priopćenje, koje prenosimo u cijelosti. 'Janaf d.d. kao i svaki drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj podliježe pod inspekcijski nadzor različitih institucija i agencija prema propisima RH, pa tako i financijskom nadzoru. U Janafu d.d. se trenutno provodi, kao i u ostalim tvrtkama, financijski nadzor od strane službenika Ministarstva financija. S obzirom da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter, ističemo kako Janaf d.d. nije nikada sprečavao bilo koju inspekciju u njezinom radu, ali je tražio pojašnjenja postupka radi zaštite vlasnika i dioničara. Janaf je, kao što je poznato, dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala i mora štititi kako većinskog, tako i manjinske dioničare. Stoga će Uprava Janafa, unatoč različitim pritiscima, nastaviti stvarati nove vrijednosti i dalje nastojati biti jedna od najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj na dobrobit kako svih dioničara, tako i radnika i poslovnih partnera.'

'Jedna tvrtka nije pustila ulazak nadzora'

Premijer Zoran Milanović danas je upozorio kako je nedavno u Plinacro i Janaf poslan proračunski nadzor, no kako u jednu od tih tvrtki nadzor nije pušten. Nije htio reći o kojoj se od tvrtki radi, ali je naglasio da je to ozbiljan prijestup koji će se razriješiti za dan-dva. "Govorim vam vrlo ozbiljne stvari - to neću tolerirati. One koji krše zakone neće nitko spasiti, ni jedna stranka, niti jedan predsjednik, i tu nema cijene koju nisam spreman platiti", poručio je Milanović na konferenciji za novinare u Vladi.

Dodao je kako ima problema s "nekim ljudima koji su ovo malo neozbiljno shvatili, a imaju priliku voditi sustave koji su samoreproducirajući". Oni su profitni, zarađuju jer nemaju konkurencije i nemaju velike troškove, kazao je Milanović.

Kovačević odbio slati izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa?

Kako danas prenosi jedna dnevni list, Ministarstvo financija u 33 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu obavlja ciljani nadzor financijskog poslovanja kako bi utvrdilo da li su izrađeni planovi restrukturiranja te raspolažu li sredstvima koja su im na raspolaganju zakonito i racionalno.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, nadzor u tvrtkama u državnom vlasništvu navodno je rezultat neposluha predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića koji je, kako prenosi taj list, pozivajući se na tvrdnje upućenih, odbio Vladi dostaviti tražena izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa, pravdajući to pravilima Zagrebačke burze koja ograničavaju otkrivanje podataka o poslovanju kompanija iz burzovnih kotacija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene