Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ako ste pili, ne vozite

Policija provjerava vozače u danima Martinja: Pojačani nadzor čak i do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U danima Martinja, od 11. do 14. studenoga, policija će pojačano nadzirati promet, posebno na mjestima gdje se od ranije bilježi više prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a pojačani će se nadzor nastaviti i do kraja godine.

Naredna četiri dana u povodu narodnog običaja krštenja mošta policija očekuje povećani broj vozača koji su konzumirali alkohol.

Podsjećaju da su prošle godine zaustavljena ukupno 6352 vozača, od toga 606 pod utjecajem alkohola, a 12 ih je odbilo alkotestiranje. Također, troje vozača na testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 17 odbilo testiranje.

Najviše vozača pod utjecajem alkohola imalo je od 31 do 40 godina. Najviše ih je imalo do jednog 'promila', "dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 120 vozača", izvijestio je MUP.

Vozačima koji su za Martinje pili savjetuju da ostave automobil i pješače, koriste javni prijevoz ili taksi. "Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze i ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića", ističe policija.

Podsjećaju da vožnjom pod utjecajem alkohola dovodite u opasnost i ostale sudionike u prometu te da ne postoji opravdan razlog za vožnju nakon pića.

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama poginulo je 259 osoba, od kojih su 124 ili 47,9 posto poginule u nesrećama u dane vikenda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Improvizirani klub zapečaćen VIDEO Policija upala u ilegalni noćni klub, više ljudi zaradilo prekršajne prijave. Posjetitelj otkriva: "Pa cijeli Zadar je bio tamo"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CRNE STATISTIKE Policija: U prvih deset mjeseci 25 posto više mrtvih u prometu, najčešći uzrok je brzina

Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu, prema MUP-ovim podacima, pokazuje da se upravo u studenom i blagdanskom prosincu, mjesecima povećanog konzumiranja alkohola i kretanja pješaka, odlaska na godišnje odmore, dolaska iseljenih i općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj nesreća i stradavanja.

Policija će, stoga, do kraja godine nastaviti s akcijama sprečavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu - alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaja vozača na dva kotača i recidivista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene