Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvodi se novo kazneno djelo

Pogledajte koji se zakoni mijenjaju u Hrvatskoj u 2024. godini

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U idućoj godini očekuje se novi Zakon o privremenom uzdržavanju u korist uzdržavane djece, izmjene Zakona o strancima radi sprječavanja zlouporaba u sustavu zapošljavanja, Zakona o tržištu rada radi reguliranja naknade za nezaposlene i paket izmjena zakona u resoru pravosuđa.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za iduću godinu predviđa donošenje novog Zakona o privremenom uzdržavanju, kako bi se poboljšao materijalni položaj djece čiji obveznici uzdržavanja ne doprinose njihovu uzdržavanju.

Izmjene Zakona o strancima radi sprječavanja zlouporaba

To se želi postići kroz potporu uzdržavanju djece sredstvima iz državnog proračuna, povećanjem iznosa privremenoga uzdržavanja i dužim trajanjem prava na privremeno uzdržavanje. Olakšalo bi se i ostvarivanje toga prava pojednostavnjenjem postupka i ublažavanjem uvjeta.

Novim bi se zakonom uvela i mogućnost da obveznik uzdržavanja isplaćeni iznos privremenog uzdržavanja državi vrati putem javnog rada, uz preduvjet da je neuspješno provedena ovrha radi povrata isplaćenog iznosa.

U suradnji s MUP-om Ministarstvo rada pripremit će izmjene Zakona o strancima, cilj je spriječiti zlouporabe i nepravilnosti uočene tijekom primjene postojećeg modela zapošljavanja stranih radnika i omogućiti učinkovito izdavanje dozvola za njihov boravak i rad u zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu rada.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na ruski grad Bolgorod Ukrajinski odgovor na bombardiranje VIDEO Žestok napad na ruski Belgorod: Poginulo dvoje djece, stanovnici grada pobjegli u skloništa

Naglasak će biti, kažu iz ministarstva, na osiguranju kvalificirane strane radne snage koja će doprinijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, njegovu rastu i razvoju.

Izmjenama Zakona o tržištu rada želi se pružiti adekvatna materijalno-pravna zaštita nezaposlenim osobama, odnosno osiguranje bolje adekvatnosti novčane naknade.

Trenutno je obuhvat korisnika novčane naknade relativno nizak jer uključuje oko 20 posto nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a uvjeti za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti strogi su i ograničavajući, objašnjavaju iz ministarstva.

Novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti mora biti primjerena, tako da nezaposlenoj osobi osigura dostojanstven život koji će joj omogućiti pronalazak kvalitetnog zaposlenja, a s druge strane da ne utječe na njezinu motiviranost za zaposlenje.

Uvodi se novo kazneno djelo - femicid

Ministarstvo pravosuđa i uprave u proceduru će uputiti paket zakonskih izmjena kojima će se uvesti novo kazneno djelo – femicid, povećati kazne za silovanje, osigurati snažniju zaštitu prava žrtava kroz pravo na žalbu kod odlučivanja o mjerama opreza, a nastavit će se i sa širenjem odjela za podršku žrtvama i svjedocima na svim županijskim sudovima i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu.

Sukladno izmjenama Zakona o sudovima, tijekom iduće godine trebala bi biti uspostavljena platforma za javnu objavu svih sudskih odluka koje će javnosti biti dostupne na jednom mjestu na lako pretraživ i transparentan način.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Jutro nakon snažnog potresa VIDEO Četvero ozlijeđenih u potresu u BiH: Oštećene brojne kuće, uništeni krovovi, brojni građani noć proveli na otvorenom

U idućoj godini nastavit će se provedba kategorizacije bolnica i obnove zdravstvenih ustanova oštećenih u potresu, a kod primarne zdravstvene zaštite iz Ministarstva zdravstva najavljuju osnivanje dispanzera i mobilnih timova za mentalno zdravlje, mobilne ambulante i ljekarne.

To ministarstvo, u sklopu digitalizacije zdravstvenog sustava, najavljuje i dovršetak projekta migracija i konsolidacije CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga (CDU), potpuno uključivanje izvanbolničke hitne medicine u CEZIH, kao i e-Radiologiju – jedinstveni sustav koji će omogućiti brzu i svrhovitu razmjenu radioloških medicinskih informacija između bolničkih informacijskih sustava (BIS) i CEZIH-a.

Nastavit će se i objedinjavanje javne nabave za zdravstvene ustanove provedbom postupaka zajedničke javne nabave za kapitalnu opremu.

U idućoj godini nastavljaju se projekti iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, pa tako Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje nastavak projekta "e-Sveučilišta“ koji će biti usmjeren na mrežnu i računalnu infrastrukturu, unaprjeđenje postojećega informatičkog sustava i povezivanje evidencija u visokom obrazovanju, a jedna od njih je Evidencija diploma i dopunskih isprava o studiju, odnosno digitalni registar diploma.

Šest Rafalea u svibnju bi trebalo stići u Hrvatsku

Nakon što je ove godine preuzela dva, Hrvatska bi od Francuske trebala preuzeti još četiri višenamjenska borbena aviona Rafale te bi pola eskadrile u svibnju trebalo doći u Hrvatsku, dok je prijem preostalih šest aviona i njihov prelet u Hrvatsku planiran od kraja iduće godine na dalje, prema dinamici jedan avion mjesečno, a iz MORH-a najavljuju i nastavka opremanja s helikopterima Black Hawk.

MUP za iduću godinu očekuje finaliziranje pregovora s kanadskim proizvođačem protupožarnih zrakoplova te zaključivanje ugovora o kupoprodaji dva zrakoplova vrijednosti veće od 100 milijuna dolara čime će Hrvatska zajedno s Italijom, Grčkom, Portugalom, Francuskom i Španjolskom sudjelovati u formiranju trajnih protupožarnih kapaciteta na razini EU.

U idućoj godini nastavljaju se i projekti obnove potresima oštećenih zgrada, a iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu i da se očekuje rješavanje tranzicijskog pitanja zaštićenih najmoprimaca, kao i rješavanje pitanja sindikalne imovine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene