U srpnju 2021. podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, Pelješki most spojen je s kopnom. Dugoočekivani projekt bliži se kraju i u promet bi trebao biti pušten sredinom iduće godine. Donosimo veliku galeriju radova na mostu od početka u 2009. do danas.

Galerija Ivo Sanader najavio je izgradnju mosta 2009. godine Početak radova najavljivan je više puta Ali radovi su počeli tek u srpnju 2018. godine +28 Izvođač radova kineska je tvrtka CRBC

Početak radova na mostu prvi put je najavljen je 2009. godine za vrijeme vlade Ive Sanadera, no radovi su počeli tek 31. srpnja.

Vezani članci Damir Mataušić Autor kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta otkrio nepoznate detalje: "Postoji 19 kovanica od 25 kuna" Gužva u centru Zagreba FOTO/VIDEO Građani pohrlili po kovanice s motivom Pelješkog mosta: Pogledajte za koliko se prodaju u oglasima

Ivo Sanader najavio je izgradnju mosta 2009. godine Početak radova na Pelješkom mostu najavljen je 2009. godine - 3 Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Pixsell

Gradnja mosta za Hrvatsku je bila strateški cilj spajanja kopnenog teritorija. Važnost spajanja pelješke i neretvanske obale zorno je prikazala Udruga Zavjet koja je u rujnu 2012. organizirala akciju u kojoj su konopcem dugim 2 kilometra i 300 metara povezali plovila na trasi na kojoj je projektiran Pelješki most. Sedam godina kasnije u more su postavljeni prvi piloti koji s morskog dna nose stupove i konstrukciju mosta. Izvođač radova je kineska tvrtka CRBC.

Ivo Sanader najavio je izgradnju mosta 2009. godine Radovi na Pelješkom mostu tijekom 2019. - 3 (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL;/Pixsell)

Rasponska čelilna konstrukcija izgrađena je u tvornicama u Kini i brodovima dopremljena u Hrvatsku. Prvi segment ugrađen je sredinom 2020. godine, a u srpnju 2021. konstrukcija je spojena s kopnom.

Pristupne ceste, vijadukti i tuneli trebali bi biti gotovi do sredine iduće godine kada se očekuje svečano otvorenje Pelješkog mosta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju