Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za magnetizam

I vi možete postati čovjek-magnet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni privlače žlice, vilice, mobitele i daljinske upravljače. Predmeti se na njih lijepe kao na magnet. Imaju li ti ljudi nadnaravne moći ili je u pitanju nešto drugo?

Da se stvari lijepe na 6-godišnjeg Ivana prva je primijetila baka. Roditelji - gotovo bez riječi. 'Ostala sam iznenađena jer nisam mogla vjerovati da moj sin to stvarno može', kaže Ivanova majka Snježana Stoiljković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Idu ukorak s vremenom I Srbija bolja od nas: Sramotna činjenica na koju upozoravamo mjesecima Slika nije dostupna Premašena sva očekivanja Obožavatelji dali 6 milijuna dolara za stvari Ronalda Reagana

>> VIDEO: 'Radi se o nesagledivoj moći ljudskih gena'

>> VIDEO: Čudo u Srbiji - dječak privlači metal poput magneta

I 7-godišnji Bogdan na prvi pogled izgleda kao svaki drugi dječak. No, čim se skine do struka njegovo je tijelo slično pravom magnetu. To se događa otkako je bio beba. 'Kad sam ga hranio na grudi mu je znala pasti žličica i tako ostati prilijepljena', kazao je Bogdanov otac Slaviša Ivković.

Fenomenalne moći ili nešto drugo? Iako roditelji nemaju objašnjenje za čudne moći svoje djece, znanstvenici imaju.

'Ja znam da ne postoji organizam koji bi mogao proizvoditi toliku količinu magnetskog polja da bi provlačilo nešto. Znači to nije samo fenomen koji je zanimljiv kao magnetizam i biološki to je nemoguće', objasnio je Saša Ceci, fizičar s Instituta Ruđer Bošković.

Kao psihologa, Igora Mikloušića je ova vijest prilično uznemirila jer su u pitanju djeca i način na koji su ona eksponirana. 'To stvarno nema nikakve veze s magnetizmom, prije s ljepljivošću, ali ljepljivost ne zvuči tako atraktivno kao magnetizam'.

Da je u pitanju magnetizam osoba bi morala privlačiti predmete i na malu udaljenost i kroz odjeću a ne samo na golu kožu. I naravno, privlačili bi samo metalne predmete.

'A lijepi se sve - od daljinskih upravljača do svega što je glatko. I uglavnom se radi o djeci ili ljudima koji imaju glatku kožu bez dlaka. I to je recept za magnetizam', kaže Igor, a Saša dodaje: 'Mi imamo prirodnu masnoću na koži i na nju se više ili manje stvari mogu lijepiti, pogotovo ljeti'.

Kako i sami možete postati 'čovjek magnet' pogledajte u prilogu Provjerenog

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene