Hrvatski i češki piloti morali su vježbom dokazati da zajedno mogu raditi u mirovnim misijama u Afganistanu.


Hrvatske i češke oružane snage vježbom će pokazati da zajedno mogu funkcionirati na najtežem terenu u Afganistanu. 'Udružili smo sredstva, udružujemo naše kapacitete i tako propagiramo politiku NATO-a koja kaže, udruži se i napravimo dobar zajednički posao', izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Vezani članci PRH Zoran Milanović Milanović o platformi: "Umjesto Cijepise ljudi koriste izraz za spolni akt." Objasnio i zašto je primio generala osuđenog za ratni zločin Hrvatski vojnici u Afganistanu, ilustracija (Foto: Pixsell,Borna Filic) Vojnik koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu: "Čim napustite bazu, imate metu na sebi i postajete glineni golub"

Naši će vojnici morati upoznati rad i američkih, nizozemskih ili mađarskih kolega. Koordinirati se u vojnim akcijama, letovima, obrani od pobunjeničkih napada. 'Za nas su sve to borbene zadaće. Sam izlazak iz žice, iz kampa, iz sigurnosne zone je borbena zadaća. Polijetanje iznad kabulskog aerodroma je borbena zadaća', rekao je zapovjednik tečaja Michael Križanec.

>> Hrvatski i češki zrakoplovci danas održali zajedničku vježbu

Helikopteri u Afganistanu tvrdi pilot pukovnik Križanec, vrlo su sigurni. Pamti jedan napad pobunjenika. 'Bio je jedan slučaj, mislim da je bilo u medijima, kad je došlo do propucavanja nekakvim sitnim zrnom, kalaišnjikovim ili nečim', rekao je Križanec. Zajednička vježba s uigranim i opremljenim članicama NATO-a služi poboljšanju ratne spreme, ali i otklanjanju vojnih nedostataka.

'Neću ja sad govoriti o našim nedostacima, nikada ne smijete otkriti vaše nedostatke', rekao je ministar Kotromanović. Pohvala za smještaj pokraj Velebita i kompletnu opremljenost dobila je zračna baza u Zemuniku. 'Letio sam gore i vidio jako lijepe detalje. Kao mali Kabul, planine oko zračne baze', rekao je Miroslav Žižka, zamjenik načelnika Oružanih snaga Češke. Samo najspremniji hrvatski piloti letjet će iznad afganistanskih masiva. Dvadesetak ih tamo odlazi u rujnu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.