Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poettering: Hrvatska bez prepreke na putu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering izjavio je hrvatskom dnevnom listu da trenutno ne vidi nikakvu prepreku koja bi mogla zaustaviti ili usporiti Hrvatsku na njezinu putu u Europsku uniju (EU).

"Politika je dinamičan proces, ali trenutno ne vidim nijednu prepreku za Hrvatsku", kazao je Poettering.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepreke stavili na svoju ruku Policija se priprema za vruću jesen i postavlja barikade Slika nije dostupna Opasne prepreke Na prugama ostavljaju zavezane i svoje ljubimce

Također je izrazio želju da Europski parlament, u svom sadašnjem, šestom sazivu koji traje do 2009., izglasa pristup Hrvatske u Europsku uniju.

Čelni čovjek Europskog parlamenta smatra da će Hrvatska biti zemlja primjer za sve ostale države na jugoistoku Europe koje će morati slijediti njezina iskustva i napore da bi im Unija širom otvorila vrata.

"Napredak zemalja jugoistoka Europe na njihovom putu u EU ovisit će o njihovim vlastitim postignućima...Hrvatska, kada postane članica, treba postati uzor za ostale zemlje jugoistoka da bi slijedile isti put demokratizacije", rekao je Poettering.

On je izrazio zadovoljstvo radom sadašnje hrvatske vlade glede europskih integracija, ocijenivši da je premijer Sanader "političar koji je čvrsto predan europskoj integraciji", što, kako je rekao, "daje vidljive rezultate".

Govoreći o daljnjem proširenju EU-a, Poettering je objasnio da to "nije samo obveza iz Solunskog procesa nego i interes Unije".

Hans-Gert Poettering predsjednik je Europskog parlamenta od 2007. U posjetu Zagrebu boravio je u rujnu prošle godine i tom prilikom ga je predsjednik Stjepan Mesić odlikovao visokim hrvatskim odličjem, Veleredom kraljice Jelene s lentom. Premijer Sanader opisao ga je kao jednog od političara koji su čvrsto podupirali neovisnost Hrvatske.

Europska unija je u svom proračunu već rezervirala novac za troškove rada hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu nakon pristupanja zemlje u punopravno članstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene